Родните джебчийки се пренесоха на морето. Целият наплив в момента е насочен към Слънчев бряг, Несебър, Влас и Равда. Затова на терен е наситено както с местни полицаи, така и с командирани колеги от нашия сектор. 

Това заяви шефът на сектор „Улични престъпления“ в СДВР Красимир Любомиров, цитиран от в. „Телеграф“.

По думите му има и джебчийки, които са се ориентирали към Средиземноморието и обикалят курортите в Испания, Италия и Гърция в търсене на по-богати туристи.

Най-голям пик на родни крадли обаче има в Лондон, където полицията буквално пропищя от набезите им в последните два месеца, издаде още криминалистът.

Джебчийките, останали да работят през лятото у нас, са основно от бургаските села, Пловдив, Пазарджишко и Варненско.

„Тези месеци в София са им много слаби. Транспортът е празен, моловете също, хората са в отпуска, децата – във ваканция. Затова мигрират към морето. Мога да ви кажа, че са юни има само 25 джебчийски кражби в столицата, или с 57% по-малко от миналата година“, каза Любомиров.

По думите му крадлите атакуват обикновено разсеяни, подпийнали и развеселени туристи. Взимат им чантите и телефоните.

Районите, в които действат по морето, са алеите и градският транспорт в Слънчев бряг, Равда, Влас и Несебър.

„Особено по превозните средства обаче не им се получават кражбите, по-трудно им е тази година, защото във всеки рейс има цивилен или униформен полицай, както и кондуктор“, коментира още шефът на сектор „Улични престъпления“.

Обикновено джебчийките се движели на групичка от 2-3 жени и дебнели за разсеяни жертви.

Абсолютен бум на български джебчии има и в Лондон. Скотланд Ярд поддържа връзка със СДВР, а от бюлетина на английската служба стана ясно, че на месец по около 30 крадли са установени и задържани, а впоследствие и осъждани по бързата процедура.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!