Трима са задържани във Варна за притежание на антики. Откритите предмети са с висока археологическа, нумизматична и историко-културна стойност.
Вчера в района на Кооперативния пазар във Варна служители от сектор “Криминална полиция” спрели за проверка лек автомобил “Ягуар”. В него пътували трима мъже. В колата са открити 17 предмета, които са предадени в Историческия музей в града. Експертите установили, че всички те датират от римската епоха – трети - първи век пр. н. е.
Заключението на експертизата е, че всички предмети са с висока археологическа, нумизматична и историко-културна стойност. Най-ценни са порцеланова чаша, глинена амфора с вретеновидна форма, бронзови кана, ножици, стъклена купа, монети, игли и уникално огледало с бронзов обков, които се използвали в погребалните ритуали на високопоставени личности.

По случая са задържани трима - Н. Н. (33 г.) от Павликени, съгражданинът му Ю. А. (40 г.), както и С. Х. (28 г.) от Омуртаг, съобщи директорът на ОДП – Варна, комисар Димитър Димитров на пресконференция с журналистите в морската столица.
Образувано е досъдебно производство по чл. 208 от НК, уточни наблюдаващият прокурор Дияна Кипрова. Представителят на държавното обвинение обясни, че тъй като наказанието за подобен вид престъпление е сравнително ниско - лишаване от свобода до 3 г. и глоба от 1 000 до 10 000 лв., след изтичане на 24-часовото задържане на двама от арестуваните е наложена мярка за неотклонение “парична гаранция”.
Предстои изготвянето на обстойна експертиза за установяване на произхода и стойността на предметите, допълни комисар Димитров. Той съобщи, че тримата задържани са криминално проявени, а първият е осъждан за кражби от манастири и църкви в България. /БЛИЦ