Жилища, офиси и магазини, оборудвани със сигнално-охранителна техника (СОТ) са лесна и любима плячка на крадците в София. Само от началото на октомври в столицата са регистрирани 21 кражби от охранявани обекти, съобщи МВР. Крадците подбирали по-лесно достъпни сгради, но често не срещали проблеми и при обезвреждане на добре предпазени обекти.
"Всяка година се забелязва леко увеличаване на тези посегателства след летните месеци и преди коледните празници", обясни началникът на отдел СОТ към столичната полиция комисар Олег Точков. За крадците няма значение дали влизат в обект, охраняван от СОТ към полицията, или от частна охранителна фирма. Причината е, че техниката, с която разполагат охранителите, е една и съща. Най-често в набелязаната сграда се влизало с подправен ключ и така не оставали никакви следи от взлом.
"При влизане в обект с подправен ключ, в рамките на една минута могат да се облепят датчиците и те вече не дават сигнал. След това извършителите могат да си "работят" спокойно дълго време", уточни Точков. Крадците действали на малки групи от по 2-3 души, често се ползвали и малолетни, които при нужда по-лесно се промъквали през допълнителни решетки.
Предписанията на експертите са решетки обезателно да се слагат зад витринните стъкла и зад входните врати. Ако са сложени отпред, върху тях не могат да се поставят датчици. Освен това крадците можели да разбият решетката, след това да отворят входната врата и чак тогава да се задейства сигналът. Въпреки зачестилите кражби, собствениците на повечето скъпи магазини не слагали решетки, за да не ги загрозяват. Имало и много подобни магазини с едно заключващо устройство, което влиза по 2 см. в земята и тавана. "Тези врати се отварят само с една отвертка и повдигане - кражбите се извършват за 30-40 секунди", предупреждават от МВР.
И екипите на полицейския СОТ, и тези на частните фирми казват, че патрулите им пристигат до 5 минути от получаването на сигнал. От столичната полиция обаче признават, че има случаи на забавяне, които оправдават със задръстванията. Според полицаите, дори и със специален режим на движение, с какъвто частните фирми не разполагат, пак се стигало трудно на адрес през деня. От регистрираните 21 кражби от началото на месеца, 6 били от обекти, охранявани от полицейски СОТ.
В центъра на София през октомври са регистрирани 5 подобни кражби. По 3 са случаите в "Стрелбище", "Дружба" и "Люлин", като крадците най-често задигали пари, компютри и бижута. В нито един от случаите извършителите не са заловени. /БЛИЦ