Истинска манифактура за производство на фалшиви пари е спретнал в дома си бургазлия, съобщиха от пресцентъра на МВР. В рамките на няколко седмици това е втората производствената база за фалшифициране на “презрените” финикийски знаци, която полицията разкрива в Бургас, предаде кореспондентът на Агенция БЛИЦ в морския град.
Акцията по разкриването е осъществена от служители от сектор "Борба с организираната престъпност" към ОДМВР- Бургас. Бургаските ченгета са получили сигнал за изготвяне и пласиране на неистински парични знаци - банкноти с номинал от 50 лева и са извършили обиск в жилището на 44-годишен мъж от кв. „Долно Езерово". В една от стаите на дома е намерен мултифункционален копир - принтер в работен режим, като в скенера е имало оригинална 50 левова банкнота, а на изхода на принтера е открит отпечатан лист с четири копия на банкнотата в скенера.
Последвал задълбочен обиск на жилището, при което са открити множество изкопирани и изрязани банкноти с номинал от 50 лева, носещи серийния номер на банкнотата в скенера. Намерени са и изрезки на холограмни ленти, изрязани от банкноти с номинал 5 лева, подготвени за залепване на готовите копия. Открито и иззето е руло с фолио, наподобяващо холограмната лента на истински банкноти. Работата по случая продължава.
Аналогичен на този случай в Бургас имаше преди броени дни. Тогава беше задържан с фалшификаторът на 50-левови банкноти Димитър Георгиев. По време на претърсването на дома му полицаите откриха и иззеха две фалшиви банкноти по 50 лв. и предупредиха гражданите, че неизвестно количество от тях са пуснати в обръщение в търговската мрежа.
Марина Шиварова, БЛИЦ