Явор Колев, шеф на отдел "Компютърни престъпления" към ГДБОП, разкри подробности за новата СПАМ атака, предаде Novini.bg.

"Ако потребителите са отворили мейл, който съдържа прикачен файл, трябва незабавно да сканират компютъра си с антивирусна програма или да инстализират лицензирана софтуер система. Съветвам ги и да променят всички свои пароли", заяви Колев.

Той обясни, че се работи активно, за да няма подобни атаки, но поясни, че те за съжаление съществуват и стават извън границите на страната.

СПАМ атаката е от вчера - 14.01.2020 година и цели да достигне до всеки един, който използва електронна поща.

По думите на Колев целта на СПАМ атаката е заразяване на компютърни конфигурации и смарт устройства. Както и при предишни подобни атаки, се използва името на държавна институция  - в случая Министерството на вътрешните работи. 


Съобщенията се изпращат от електронен пощенски адрес: [email protected], наименован „Пътна полиция МВР“,  и съдържат прикачен файл, за който се претендира, че е електронен ФИШ от КАТ или призовка за извършено друго нарушение по Закона за движение по пътищата.

Такава практика в МВР обаче не съществува и всяко едно електронно съобщение следва да бъде разглеждано от получателите му като измамно.

Ежемесечно се извършват съвместни действия с големите интернет доставчици в страната за филтрация на подобни атаки, но при смяна на източника на атаката има период, в който тя е активна и достига до интернет потребителите, до които е била адресирана.  

Към този момент не е ясен броят на пострадалите интернет потребители.