Експремиерът и шеф на Комитета за национална сигурност на Казахстан  Карим Масимов е арестуван по подозрение в държавна измяна, съобщават световните информационни агенции.

Карим Масимов, който се смята за близък до бившия президент Нурсултан Назарбаев, беше уволнен от поста по-рано тази седмица, след като демонстранти в Алмати - най-големият град на Казахстан, щурмуваха сгради на правителството. Преди да стане председател на КНС през 2014 г., Масимов бе и премиер.

По информация на Комитета за национална сигурност от днес той е бил задържан в четвъртък в рамките на разследване за държавна измяна. В момента Каримов, заедно с други заподозрени, е в ареста, предава АФП.
 
Според казахският политолог Марат Шибутов представители на специалните служби са помагали на терористите, причинили безредиците в страната. Шибутов смята, че няма как хиляди терористи да влязат в страната незабелязани от спецслужбите, ръководени от арестувания им шеф.
 
„Такъв брой терористи не можеха да бъдат вкарани в страната и да обучават и местни жители, без да бъдат засечени от спецслужбите. Те не можеше току-така да знаят критичните точка в града, да бъдат толкова подготвени за съпротива на антитерористични действия. Имаше случаи, когато служители на спецслужбите директно за помагали на терористите – конкретно при завземането на летището, твърди  политологът.
 
Според него председателят на КНС или си е затварял очите за ситуацията, или е помогнал за организирането на безредиците.
 
„Това като цяло е заговор за сваляне на правителството“, обясни политологът.
 
Той отбеляза, че след започналите арести властите ще проведат голяма чистка сред служителите на сигурността, ще установят съучастниците им, защото голям брой хора, според Шибутов, са докарани за погромите от други държави.
 
"Влизайки в Казахстан от Узбекистан и Киргизстан, те е трябвало да минат граничен контрол, след това да се регистрират в миграционната полиция, да се установят някъде да живеят. И за всичко това са хвърлени много пари”, казва политологът.
 
Според него в Казахстан се съобщава, че терористите все още могат да държат болници в Калкаман, защото са докарали там своите ранени.
 

 
Появи се и ново видео от разрушения и опустошението след размириците и нашествието на мародерите в Алмати. Кадрите са публикувани от ORDA News.
Камерите са заснели празни и разрушени магазини, изгорени автомобили, планини от боклук насред града и разбити банкомати.

Изглежда, че мародерите са унищожили буквално всичко по пътя си, за да не оставят шанс за оцеляване на цивилните. Опожарили са не само сгради на властта, но и всички големи магазини в града, сгради на пожарнити служби и спешна помощ
 
Журналистите на казахстанското издание са успели да снимат въоръжени обирджии. В резултат на действията на престъпници в града са пострадали над 500 обекта. Общият размер на щетите от бунтовете в цял Казахстан, според последните данни, възлиза на повече от 200 милиона долара.

Превод и редакция БЛИЦ