Търсеният от снощи във връзка с убийството на двете му деца и за подпалване на семейния дом Манчо Панюков е задържан в покрайнините на с. Скребатно, Гоцеделчевско.
След като бе обявен за национално издирване, полицаи от РУМВР-Гоце Делчев предприеха щателно претърсване на района, включително и на всички къщи и постройки в селото. Панюков е открит в къща в покрайнините на селото. "Аз го извърших", били първите думи на задържания. Той не изпитвал чувство за вина. 

Авторът на кървавото престъпление е задържан с полицейска заповед за 24 часа. Очаква се в петък да му бъде постановена постоянна мярка "задържане под стража".

Както БЛИЦ съобщи, кървава драма потресе жителите на гоцеделчевското село Осиково тази нощ. 29-годишният Манчо Панюков затри семейството си, подпали къщата и избяга. Снощи около 21 ч. мъжът взел децата си - две момчета на 5 и 8 години - от интернет клуба в селото и ги завел пред дома им. Пред очите на децата взел две туби бензин, залял къщата и я запалил. Вътре били майката с родителите й и нейни близки.

Пред къщата Манчо нападнал по-малкия си син Иво. Удрял зверски главата му в асфалта, докато го умъртви. След това отрязал и ухото на детето. Като видяло кървавата драма по-голямото момче - Еди тръгнало да бяга, но баща му го настигнал на селския площад и го заклал с нож. След като убил двете си деца, той избягал.

При пожара в къщата пострадаха тежко намиращите се там Биляна Панюкова, с която изверга живеел, баща й Мурад Парапанов, както и чичото и двете лели на жената. Петимата са в Пирогов. Състоянието на Биляна, която е с 85% изгаряния и на баща, който е с 55% изгаряния, е критично. Останалите трима - Малин Караилиев на 59 г. – с 22% изгаряния, Емилия Дегьова, на 47 г. – с 21%, Анифе Велева, на 51 г. - 21%, се стабилизира. 

По-рано пред БЛИЦ кметът на с. Осиково Митко Дедьов разказа, че това не е първо престъпление на развилнелия се снощи мъж. Миналата година или по-миналата година Манчо Панюков разбил главата на собствения си баща. Пострадалият бил със седем шева. За това му деяние съдът определил 40 лева глоба на Панюков. Това е нашето правосъдие, коментира Дедьов.

По непотвърдена информация преди време Панюков е нападнал и отрязал с моторна резачка пръст от ръката на негов съсед. Отново по непотвърдена информация още снощи, когато се е разиграла трагедията в Осиково, Манчо Панюков е отправил предупреждение, че ще има и други убити.
Той е физически силен, брутален и агресивен.

Не е имало свидетели на убийството на момченцата снощи, заяви кметът, като обяснява това с късния час и това, че в селото по това време е валяло дъжд. След като Панюков подпалил къщата, пълна с роднини, се е събрало цялото село, били са камбаните и хората са се опитвали да предотвратят по-нататъшната трагедия.
Пожарът обаче лесно се разпространил, тъй като къщата била с гредоред, разказва още кметът. Дедьов твърди, че не им е било известно ербапът, посегнал на семейството си, да е с психически отклонения. Той и съпругата му Биляна Панюкова за пореден път останали без работа наскоро, което може би е довело до непрекъснатите скандали помежду им напоследък.
Наскоро Панюкова си дошла от града в селото с децата при баща й Мурад Парапанов. Това станало след поредния скандал със съпруга й. Бащата на Панюкова издържал семейството. Останалите пострадали при пожара в къщата са лели и чичо на Биляна Панюкова, които в момента на трагедията били на гости на семейството, разказва още кметът.

Панюков често оставал без работа, разказа още кметът.
Вчера през деня мъжът е пил две-три ракии в местната кръчма, но не е споделил пред никой там намеренията си. Явно обаче е замислил страховитото си деяние, защото си е подготвил туба с бензин, за да подпали къщата, разказва кметът.

Погребението на двете момчета ще бъде утре около 13,00 часа и ще бъде организирано от близките на семейството, съобщи още кметът на селото.

Според него сред децата в селото цари напрежение и утре те ще се срещнат с психолози и други специалисти. Децата се притесняват не толкова от Панюков, колкото от факта, че могат да бъдат заклани от някой близък.

Пред БЛИЦ директорът на дирекция "Социално подпомагане" към Община Гоце Делчев Недялка Цветанова заяви, че семейството не е било регистрирано при тях като социално слабо. Трагедията е голяма и утре там ще отиде комбиниран екип от психолози от Дома за деца и юноши и от Дневния център. /БЛИЦ