Районен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение "Задържане под стража“ по отношение на гражданин на Афганистан, с постоянен адрес в град София, съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд - Кюстендил.

Той е привлечен от прокуратурата в качеството му на обвиняем за това, че в периода от 9 юни до 14 юни в къща в село Раждавица, Община Кюстендил, противозаконно е лишил от свобода 19-годишно момиче от град София, в условията на домашно насилие, чрез нанасяне на удари и ограничаване на личната й свобода, като възпрепятствал възможността й да напусне имота, въпреки заявеното нейно желание.

Най-общият първоначален преглед на доказателствен материал позволява на настоящия съдебен състав да направи обосновано предположение за възможността обвиняемият Н. К. да е автор на вменяваното му деяние.

За това престъпление, законът предвижда наказание "лишаване от свобода“ от 3 до 10 години, като то е тежко по смисъла на НК.

"Налице е и реална опасност обвиняемият да се укрие и извърши престъпление, с оглед характеристичните му данни и доказателствата по делото, се казва в мотивите на съдия Андрей Радев.

По досъдебното производство са приложени самолетни билети, от които е видно, че Н. К. е имал намерение да напусне пределите на страната заедно със съпругата си, малолетното си дете и пострадалата, се посочва в искането за вземане на най-тежката мярка от прокуратурата.

Определението на Районен съд - Кюстендил, с което на афганистанския гражданин е взета мярка за неотклонение "Задържане под стража“ подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Кюстендил.