Даже в една от най-модерните галерии „Милениум” с изложба „Неизвестни творби” от Атанас Яранов оживлението е кротко.

И галеристи, и купувачи са омърлушени... Защото то се знае, когато има финансова криза, картините са последна грижа на хората.  А сегашната криза направо  е такава, че даже купувачите на картини се замислят,  дали е спешно да платят за картина.

60 непоказвани досега колекционерски творби са подредени, за да разгледаме големия Атанас Яранов, яркият и мощен художник от годините на соца (1940-1988г).

Помня, че жена му по времето на „избухналата демокрация”  в 1989 г. не смееше да излиза  от къщи, защото „трябва да пази картините”, останали от мъжа й..” Тогава още не се заключваха външните врати на блоковете, нямаше зарешетване на прозорците,  нямаше чипове, крадците на воля си ходеха където си искат. 

В настоящата изложба на Атанас Яранов, като се загледаш например  в картината „Килерът на тъщата”, веднага ще си спомниш, че хората от шейсетте години почти не изхвърляха нищо, което им принадлежи.

Картината „Килерът на тъщата”

Тя бяха „калени” от уроците на войната, че всяко нещо може да потрябва един ден.

Плътните тъмни бои на художника ни предават като токов удар цялата ни плътна тогавашна действителност, тежестта на вещите наоколо, където за цветните неща можеш да надничаш при случай във вносните списания.

А открехнеш ли килера на тъщата, която знае какво е война, от вратичката ще се изсипе мрачния прахоляк на събрания живот от миналото.

Днес се е преминало в другата крайност, няма спомени. Щом почне лятната ваканция бързат да изхвърлят и тетрадките, и старите раници, и какво ли не. А за фамилните снимки въобще да не говорим, те отдавна са на боклука.

Казват, че  художниците едно време нямали хубави бои. Да, ама като гледам как стоят картините на Атанас Яранов в зала "Милениум",  с плътните си тонове, с целия си вълнуващ  разказ, май  има какво да научим от художниците, чийто поглед  ни връща в години, които възрастните помним, а младите не познават, но които могат да се усетят и разберат точно чрез картини, филми и книги.

Идете, когато успеете, до 16 май и ще видите как Атанас Яранов разказва в шейсет творби.

Савка ЧОЛАКОВА

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук