Художничката , която е живяла и творила 14 години в България, а от осем години живее и работи във Франция, направи своята пореднаизложба  в Галерия Аросита, на ул. Врабча 12Б.

Последните й изложби през тази година са като член на Британско пастелно общество в Мол-галерия в Лондон и "Пътища на резонанс" в Ballan Arts Space,  Австралия.

Когато е живяла 14 години и е обикаляла  България, тя открива чудни пейзажи и ги пресъздава с меки пастели и маслени бои. Отначало е мислила, че ще поживее известно време, но среща толкова добри хора и такива чудни места за рисуване, че остава в родината ни непредвидено цели 14 години, а българския език й става почти като роден.


"Триптих - единството на красотата

Попитах, намира ли разлика днес в сравнение преди двайсет години когато е пристигнала за пръв път  в България.

Тя се засмива и споделя свое наблюдение: преди двайсет и две години, когато е заживяла в България е видяла  доста красиви мъже покрай своята работа, но при сегашното й пристигане от Франция, сякаш изведнъж красивите мъжа на България са изчезнали.

Обяснявам с хумор, че може би същите тези мъже да са поостаряли с времето, или пък са намерили по-добре платена работа в други части на Европа...Пък и в модната столица на света Париж, къде-къде има по-богат  избор на красавци.

„Когато пристигнах в България мислех, че ще е за кратко, но живях цели 14 години, толкова ми хареса. Вашата страна е топла, живее се на по-бавни обороти , има спокойствие и дух на общуване. А това все повече липсва в цял свят.”

На сегашната изложба в галерия Аросита, кураторката Десислава Гаврилова е подбрала някои от последните, характерни за творчеството й  картини. Барбара Хенкес има наистина запълнени програми и за сегашната и за следващата година, защото пазарят на картини става все по напрегнат и конкурентен. Тя смята, че не можеш да седиш и чакаш, трябва  сам да се представяш и да търсиш изява.

Художничката рисува от натура,  много често потрети  на интересни и изявени жени, както и пейзажи и натюрморти.

Барбара Хенкес е имала своите успехи във Франция, Белгия, Холандия, Австралия, Англия, България със самостоятелни изложби, както и  с колеги от  Биенале "Weekend van het Portret", l'Europe, Страсбург, Дружество на жените художнички в Обединеното кралство, в различни градове в Европа.

Савка ЧОЛАКОВА,  БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук