Проф. Христо Пимпирев, най-известният български полярен учен и пътешественик, има 11 книги и над 250 научни статии зад гърба си, но за първи път излиза от печат биографична книга за него. Ръководител е на 30 български антарктически експедиции и автор на 10 документални филма. Той е председател и основател на Българския антарктически институт и превръща мечтата си да има българска база за научни изследвания на най-студения континент в национална кауза.

Луксозното издание с твърди корици и над 230 цветни фотографии „Атлантическият стопаджия“ (изд. Книгомания) излезе по повод предстоящия юбилей на Христо Пимпирев. Книгата е написана в съавторство с Иглика Трифонова, която участва в пет експедиции до Антарктида, а от 2022 г. е включена в световна класация на стоте жени в полярната наука.

Над 80 души – приятели, колеги, съмишленици, пътешественици, дипломати, се включват с поздрави, впечатления спомени от познанството си с проф. Христо Пимпирев.

В „Атлантическият стопаджия“ са включени и много непоказвани досега кадри от личния архив на Професора, както го наричат всички.

„Мечатата ми е била да стигна на Антакртида, „бялата любовница“, както я наричам; искал съм да поставя България на картата на най-далечното, най-студеното и най-изолираното място на света. За тази мисия основахме сдружението с идеална цел „Антарктически институт“. Това е приключение, започнало преди 30 години. До днес са факт вече десетки антарктически (а и други) експедиции, България има своя полярна база, изградили сме първия православен параклис, българските антарктици правят сериозна наука на Белия континент."

Усещането, че тази биография е писана на път, на завет, в трюма на кораба или сред бялата пустош на Антарктида, съпътства читателя от първата до последната страница и го кара да се чувства пътешественик и част от екипа на харизматичния и винаги усмихнат учен. Наричат го „почти Магелан“, „Шакълтън, Скот и Амундсен в едно“, но той се възприема за Антарктически стопаджия.

Тази книга разказва как се живее без страх от необятното, какво вдъхновява приключенския дух на Христо Пимпирев, какво го мотивира в изследванията от студентските години до днес и колко е важна подкрепата на съмишленици, приятели, колеги, семейство. Това е историята и пътя на една студентска мечта, младежки копнеж по Антарктида, до превръщането й в национална кауза и част от успешната външна политика на България.  

 За първи път България вече има и собствен кораб за научноизследователска дейност на Антарктида. Разполага с две лаборатории и е пригоден да плава в полярни води. Носи името „Св. св. Кирил и Методий“, а кръстница е актрисата Мария Бакалова. Предстои първото плаване  на научноизследователски кораб под български флаг в Световния океан – целта е о. Ливингстън, където ще започне строеж на нова модерна научна лаборатория. „Така се приобщаваме към световните полярни нации, които си обновяват базите в XXI век. А със „Св. св. Кирил и Методий“ се сбъдна мечтата на поколения български антарктици да работят в световния океан с български кораб“, коментира проф. Пимпирев.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук