Експозицията "Пътеки на времето" на Владимир Пенев бе открита във вторник вечерта в галерия "Анел" в присъствието на президента на Република България Румен Радев.

"За мен е привилегия да бъда заедно с Вас на откриването на изложбата на нашия виден художник Владимир Пенев и заедно да изживеем емоциите, възхищението и мислите, които протичат” от тази експозиция, каза Радев. “Горд съм, че моят роден град (Димитровград - бел. ред.)  ражда изкуство на световно ниво", добави президентът.

Собственикът на галерия "Анел" Ангел Симеонов отбелязва, че Владимир Пенев е една сложна, многопластова и в същото време много колоритна личност.

Кураторката на експозицията Пламена Димитрова-Рачева обясни, че "Пътеки на времето" представя изкуството на Владимир Пенев, което се отличава с висока оценка и признание заради своето изтънчено емоционално излъчване. Тези произведения разкриват по уникален начин богатството на неговия живописен свят, където образите създават поезия и изтриват границите между времето и пространството, водейки ни в размисъл към безкрайното, каза тя.

"Пред Вас са картини от последните няколко години, обединени под названието "Пътеки на времето". Всеки път е едно изпитание. Художникът не е човек, който може да рисува, а който не може да не рисува", каза творецът Владимир Пенев и обясни, че винаги се е ръководил от този принцип.

Сред гостите на откриването на изложбата бяха също министърът на културата Кръстю Кръстев, Симеон Сакскобургготски и др.

Владимир Пенев е роден на 19 февруари 1956 г. в Димитровград. Завършва Националната художествена академия, София, специалност "Живопис", при акад. Светлин Русев. Член е на Съюза на българските художници от 1981 г. Участва в почти всички общи художествени изложби в България, както и във Виена, Берлин, Токио, Амстердам, Лондон.

Негови произведения притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в България и чужбина. Работи в различни живописни жанрове – фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на стенописи.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук