Музей-галерия „Анел“ в София представя изложбата живопис на Владимир Пенев „Пътеки на времето“. Откриването е на 5 март от 18.00 ч.

Изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева, куратор на изложбата, вниква в неговия визуален свят и спецификата на изобразителния му почерк, за тематичните линии, маркиращи сюжетите и въздействието на произведенията му в жанровете на пейзажа, фигуралната композиция, натюрморта и портрета.

Владимир Пенев е художникът на имагинерните реалности, на съзерцанието и на живописната поезия. По-точно, той е ловецът на смисъла на думите, който улавя цвета на тяхната аура и образно го превръща във веществено състояние на духа. Той е талантлив и мечтателен пътешественик по пътеката на времето, живеещ в паралелни реалности и многопластови духовни и културни пластове.

Между пустинята на усамотението и пътуването по течението на живота, той следва вертикалната пътека на себепознанието, която го отвежда до истините за съществуванието и до житейската мъдрост. В изобразителните пространства на картините му реалността е разпознаваема, но е поетично римувана в цвят и форми, трансформирана в техните безкрайни пластични проявления, понякога смесени с натурални природни материали, но винаги облечени в аристократично овладяна емоция.

Музей-галерия „Анел“ в София предоставя своите пространства за изкуството на Владимир Пенев, за неговия семантичен и визуално символичен прочит, и паралелно с това дава възможност за изложбата му да се одухотвори с поезията на именития му баща, Пеньо Пенев, чиито стихове ще прозвучат след цветната хармония на живописта на неговия талантлив син.

По идея на Ангел Симеонов – собственик на галерията – от 5 март ценителите ще имат възможността да видят мащабна експозиция с повече от 60 живописни произведения на Владимир Пенев. Той прави творческа ретроспекция на основните цикли в живописта и демонстрира своята философия в изкуството през призмата на личните си преживявания.

Самата изложба „Пътеки на времето“ в своя концептуален конструкт философски имплицира идеи и теми, свързани с различни житейски и творчески етапи в развитието на изкуството му. Картините му впечатляват с преплетените в тях материални и духовни реалности, с осезаемото единение на поетичното и символичното, на въображаемото и вещественото видимо.

Енигматични, защото могат да бъдат тълкувани, те повеждат въображението по пътеките на времето през пустини, острови, брегове на реки и морета, планини, гори, градове, домове от първосътворението към настоящо преживяното. Живописните платна, създавани последователно дълго в годините на различни точки на света, следват установените тематични линии и крачка по крачка го водят към творческата му зрелост и житейска мъдрост.

Това са опуси на многопластовата реалност, в която образите асоциативно и метафорично преминават през виденията и преживяното по съдбовната пътека на времето. Идейният ключ е в поезията на баща му, Пеньо Пенев – „Всеки своя пътека си има / Всеки бърза и търси човека“. В тази съизмеримост на време и пространство е убежището, в което творческият дух на художника е свободен да живее и да изрази себе си в изкуството.

Живописните платна на Владимир Пенев са пропити с емоционалната му чувствителност, пресявайки светлината на неговите вътрешни преживявания. В тях, сякаш по чудо, цветовете преливат от нежност в светлите хармонии на поетичните визии, притихват в монохромията на тъгата, или пък взривяват пространството с кресчендо от ярки, чисти тонове, които изразяват духовен катарзис или възторг от природата. Картините се разгръщат като осветени пространства на духа, организирани в цикли като „Брегът“, „Паднали небеса“, „Улицата“, „Остров за двама“, „Модели“, „Маса за двама“, „Залив“, „Измъчени чувства“.

Изложбата на Владимир Пенев ни представя неговото изкуство, което се отличава с висока оценка и признание заради своето изтънчено емоционално излъчване и семантичната дълбочина на темите му – космологични, митологични, метафизични, езотерични, диалогични и поетични. Тези произведения разкриват по уникален начин богатството на неговия живописен свят, където поетичните образи и цветова поезия изтриват границите между времето и пространството, водейки ни към размисъл за Безкрайното…

Картините могат да бъдат разгледани от 5 март до 14 април 2024 г.

 

Владимир Пенев

Роден: 19 февруари 1956 г. в Димитровград

Образование: 1981 – Национална художествена академия, София, специалност „Живопис“ при акад. Светлин Русев

Член на Съюза на българските художници от 1981 г.

Участва в почти всички общи художествени изложби в България, както и в редица представителни изложби на българското изкуство в чужбина: Виена, Берлин, Токио, Амстердам, Лондон и др. Участник в международни пленери и симпозиуми.

Избрани самостоятелни изложби:

2020 – Галерия „Резонанс“, Пловдив, България

2020 – Галерия „Ларго“, Варна, България

2019 – Галерия „Бургас“, Бургас, България

2018 – Галерия „Нирвана“, София, България

2017 – Галерия „А. Майер“, Берлин, Германия

2016 – Галерия „Нюанс“, София, България

2015 – БКИ – Лондон, Великобритания

2014 – Галерия „Ракурси“, София, България

2013 – БКИ – Лондон, Великобритания

2013 – Галерия „Париж-Москва“, София, България

2012 – Галерия „Б. Вартке“, Дрезден, Германия

2011 – Галерия „Ракурси“, София, България

2010 – Галерия „А. Маер“, Берлин, Германия

2009 – БКИ, Берлин, Германия

2009 – Галерия „Арт Форум“, София, България

2007 – Галерия „Ракурси“, София, България

2005 – Галерия „Теди“, Варна, Германия

2004 – Галерия „У. Ланг“, Дюселдорф, Германия

2003 – Галерия „Арте”, София, България

2002 – Галерия „Блайд“, Манчестър, Великобритания

2001 – Галерия „Арт-Ест“, Дюселдорф, Германия

2000 - Галерия „А.М“, Райхенбах, Германия

2000 – Галерия „Ф. Мюлер“, Дюселдорф, Германия

1999 – Галерия „Александър“, София, България

1998 – Галерия „Алтезее“, Нелден, Лихтенщайн

1998 – Френски културен институт, София, България

1996 – Галерия „Аросита“, София, България

1996-1998 – Галерия „Обрас д,Арте“, Лисабон, Португалия

1994 – Галерия „Арт 13“, Мадрид, Испания

1993 – Арт-център, Хага, Холандия

1993 – Галерия „Фламенко“, Аскона, Швейцария

1991 – Клуб-Галерия „Алварес“, Виена, Австрия

1990 – Дом „Витгенщайн“, Виена, Австрия

1989 – „Донер Боукен“, Ротердам, Холандия

1989 – „Музеум дел Атине“, Женева, Швейцария

1989 – Галерия „Католише Академи“, Хамбург, Германия

1988 – Галерия „Ост-Вест“, Хамбург, Германия

1984 – Галерия „Даниеле Томас“, Страсбург, Франция

 

Произведения на Владимир Пенев притежават: Националната художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, почти всички художествени галерии в страната, както и частни колекции в България и чужбина. Работи в различни живописни жанрове: фигурална композиция, портрет, голо тяло, натюрморт, пейзаж. Автор е на стенописи.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук