Известният български бизнесмен, филантроп и радетел на българщината д-р Милен Врабевски и създадената от него Фондация Българска Памет за пореден път успяха да подкрепят развитието на културата, изкуството, образованието, както и междусъседските ни отношения със Северна Македония.

Близо 18 000 евро инвестира д-р Милен Врабевски, за да подкрепи две от най-мащабните и световнозначими артсъбития за детско изкуство в света - "Мал Битолски Монмартр" и Световната детска художествена изложба "Битоля". От повече от 40 години двете събития се организират от Детско художествено студио "Св. св. Кирил и Методий", гр. Битоля именно в Северна Македония.

Причината - след посещение на децата от художественото студио в България за среща с техни български връстници художници, за пръв път от 55 години държавната издръжка на ателието бе спряна, което постави под въпрос продължаването на съществуването му.

За да продължи дейността на ДХС "Св. св. Кирил и Методий" и в него да продължат безплатно да се обучават талантливи деца, д-р Врабевски пое издръжката на художествената институция, а след като държавата отказа да обезпечи финансово и двете големи артсъбития, които от години са повод за национална гордост за Северна Македония, българският бизнесмен направи и най-голямото дарение, за да могат двете събития да се проведат.

Д-р Милен Врабевски подаде ръка и на талантливата художничка Валерия Костовска от Северна Македония, която бе класирана на 3-то място в света от Световния институт за младежко изкуство – Център на ЮНЕСКО, а 12 деца от същото детско художествено студио "Св. Св. Кирил и Методий", гр. Битоля получиха специални награди.

За съжаление западната ни съседка не застана зад успеха на детето, заради добрите връзки с България на директора на художественото студио Славчо Неделковски.

Навременната намеса на Д-р Врабевски и в този казус се оказа ключова - той дари 6000 евро, осигурявайки по този начин пътуването на младата художничка и нейните преподаватели до Франция, за да могат лично да получат наградите за своята държава. На фона на това президентът на Северна Македония Стево Пендаровски подпомогна пътуването с 600 евро лични средства.

Вече 16 години д-р Врабевски работи за сближаването на България и Северна Македония, като влага лични средства и време в благотворителни инициативи. Част от тях са организирането на непрекъснати срещи между  младите от двете страни на границата с цел по-добро образование, което да е адекватно на високотехнологичното ни съвремие, подпомагане на деца в неравностойно положение, подобряване на здравето, профилактиката и здравната култура, спортни събития и много други.

За да се научат да живеят заедно, в мир и любов и всяко дете да може да добавя стойност към развитието на обществото си - именно това е евроинтеграция в действие.


Пример затова е и гостуването на младите художници от двете страни на границата преди няколко месеца в Копривщица и София за опознавателен и образователен семинар, финансиран от д-р Врабевски. По време на визитата младежите направиха изложба в Народното събрание, посетиха двореца Врана и се срещнаха лично с Цар Симеон Сакскобургготски, а след това имаха възможност да посетят и Европейския Парламент, отново с финансовата подкрепа на българския филантроп.

Кампанията "От двете страни на границата" на Фондация Българска Памет получи подкрепа и бе припозната от редица институции, сдружения и медии, защото младите хора от двете държави трябва да имат възможност да градят заедно общо европейско бъдеще, а благородните иницативи на д-р Милен Врабевски са доказателство, че българските будители съществуват. 

Междувременно с подкрепата на д-р Врабевски бе осъществено и участието на ученици от училище "Христо Смирненски", с. Кочан, Благоевградско, в Националния поход "По пътя на Ботевата чета", в рамките на който децата изминаха 120-километровото трасе от Козлодуй до връх Околчица.

Дейността на родолюбивия българин не стихва и само преди броени дни бе връчена и годишната награда на Фондация Българска Памет за 2022 - на Евгени Веселинов, доайен на българската журналистика в чужбина.