Невероятната джаз-формация, съставена от певицата Ренди Крофърд, пианистът Джо Семпъл заедно със сина си Ник Семпъл на контрабас, и легендарният барабанист Стив Гад откриха тазгодишното издание на фестивала "София джаз пийк", организиран от "Кантус фирмус" и радио "Джаз ФМ", свидетелстват репортерите на "Булфото". Слушателите в зала 1 на НДК се насладиха на невероятен нюорлийнски блус и известни хитови парчета на Крофорд и Семпъл.
С името на Ренди Крофърд се свързват някои от най-великите соул стандарти – от сингъла с „Крусейдърс” - „Street Life” от 1979 година, през песните от албума й „Secret Combination”, задържал се в класацията на „Билборд” в продължение на 60 седмици, до номинацията за „Грами” през 2006 г. за компактдиска „Feeling Good” с Джо Семпъл. Ренди Крофърд притежава един от най-ярките гласове в соул и джаз музиката, а самата тя е носителка на награди като: „Брит” и „Canadian Smooth Jazz Award”. Музикалната критика и феновете я боготворят заради характерния й подход към песните, които с лекота успява да превърне в хитове.

Виртуозният пианист Джо Семпъл е забележителен както с музикалното си майсторство, така и със своята иновативност. Веднага след появата на електрическото пиано, той е сред първите, които ентусиазирано използват възможностите на този инструмент. Като изпълнител и композитор Семпъл съчетава новаторството с характерен почерк и това го прави един от най-обичаните партньори за цяла плеяда джаз, соул, блус, поп и рок звезди: Майлс Дейвис, Джордж Бенсън, Натали Коул, Куин Латифа, Гледис Найт, Уил Даунинг, Би Би Кинг, Ерик Клептън, Джони Митчел, Марвин Гей, Тина Търнър, Джо Кокър, Анита Бейкър... Сред многото му гениални композиции е и песента „One Day I’ll Fly Away”, първо изпята от Ренди Крофърд, а след това включена от Баз Лурман в забележителния филм „Moulin Rouge!” в изпълнение на Никол Кидман. В триото на Джо Семпъл влизат още блестящият барабанист Стив Гад и басистът Ник Семпъл (работил с имена, като Род Стюарт, Карли Симон, Арт Гарфънкъл, Енгелберт Хъмпърдинк). Звездата на Стив Гад изгрява в края на 70-те години, когато той се превръща в най-имитирания барабанист в света.

Музикалните кариери на Ренди Крофърд и Джо Семпъл се преплитат повече от 30 години. Двамата работят за първи път заедно през 1976 г., когато Семпъл свири в дебютния албум на вокалистката за компанията „Warner Bros”. Три години по-късно пианистът кани Ренди да запише "Street Life" - големият хит на групата му „Крусейдърс”, превърнал се в класика. Приятелството между двамата велики музиканти доведе до съвместния им албум „Feeling Good”, изкачил се до трето място в класацията на "Билборд" за съвременен джаз и номиниран за „Грами”. В края на 2008 г. двамата таланти отново се срещнаха за записите на албума „No Regrets”, доказвайки за пореден път, че са родени да правят музика заедно.
/БЛИЦ