„Опенхаймер“

Макар да излезе в началото на лятото и предизвика фурор сред любителите на киното, филмът „Oпeнxaймеp“ нa Kpиcтoфъp Hoлaн продължава да е актуален и да има място в този списък за всички, които все още не са успели да го гледат.

Лентата e биoгpaфичнa дpaмa зa тeopeтичния физиĸ Джoн Poбъpт Oпeнxaймъp, ĸoйтo допринася мнoгo зa cъздaвaнeтo нa aтoмнaтa бoмбa. Oпeнxaймеp чecтo e нapичaн „Бaщaтa нa aтoмнaтa бoмбa“.

Филмът e зacнeт пo мoтиви нa ĸнигaтa „Aмepиĸaнcĸи Πpoмeтeй: Tpиyмфът и тpaгeдиятa нa Дж. Poбъpт Oпeнxaймъp“ нa Kaй Бъpд и Mapтин Шъpyин. Освен Килиън Мърфи във филма участват Робърт Дауни Джуниър, Мат Деймън, Емили Блънт и др.

„Голда“

Филмът разказва за първата жена-премиер на Държавата Израел Голда Меир. Голда Меир се стреми да действа в защита на своята държава и народ и да се противопостави на внезапното нападение от страна на Египет и Сирия.

То започва на деня Йом Кипур – 6 октомври, а военните действия продължават 19 дни, като се водят на Синайския полуостров и Голанските възвишения, окупирани от Израел по време на Шестдневната война от 1967 година.

В коалицията на арабските страни, които подкрепят нападателите, влизат също Йордания, Ирак, Саудитска Арабия, Либия, Тунис, Алжир, Мароко, а всички те получават подкрепата и на Куба и СССР. Благодарение на посредничеството на американския държавен секретар Хенри Кисинджър се стига до прекратяване на войната и последвали споразумения през 1974-75 година.

Това са години на сериозни изпитания за всички политици, а още през пролетта на 1974 година Голда Меир подава оставка и умира от рак четири години по-късно в Йерусалим.

В главната роля се превъплъщава Хелън Мирън, която е неузнаваема на екрана заради солиден грим и изпланти, с които да се постигне по-пълна прилика с визията и стойката на Голда Меир. Филмът излезе на 25 август 2023, но е в списъка ни заради актуалната тема и военните действия в региона.

„Наполеон“

„Наполеон“ е зрелищен екшън епос, който описва възхода и падението на емблематичния френски император Наполеон Бонапарт. В неговата роля влиза носителят на Оскар Хоакин Финикс.

Филмът е мащабно заснет на зашеметяващ фон и е режисиран от Ридли Скот. Зрителите ще видят борбите и възкачването на Бонапарт на власт през призмата на неговата пристрастяваща, променлива връзка с единствената му истинска любов, Жозефин.

Ще имаме възможност да видим далновидните му военни и политически тактики в може би най-динамичните бойни сцени, заснемани някога. В ролята на Бонапарт е Хоакин Финикс, а в тази на Жозефин – Ванеса Кирби. Очакваната дата, в която филмът излиза по кината, е 22 ноември 2023 г.

„Мария“

Филмът разказва за последните дни на известната оперна звезда и дива Мария Калас в Париж. Режисьор е Пабло Лаграйн (Чили). Точната дата не е оповестена, но се очаква да е през 2024г. В ролята на оперната прима ще видим Анджелина Джоли, като и партнира Пиерфранческо Фавино. Сценарият е на Стивън Найт.

Властелинът на пръстените: Войната на Рохирим

През 2024 очакваме да излезе неразказваната досега история за Шлемово усое – крепостта, за която се разказва в Двете кули. Само че този път това няма да е в епичен филм, а в аниме. Действието се развива стотици години преди познатата история и се завърта около живота и кървавите времена на основателя Шлем Твърдоръки, кралят на Рохан. Излиза на 13 декември 2024.

„Граф Монте Кристо“

По знаменития роман на Александър Дюма Александър дьо ла Пателиер прави адаптация и сяда на режисьорския стол. В ролите ще видим Пиерфранческо Фавино, Анаис Делустие, Лорън Лефит, Анамария Вартоломей и др. Очакваната премиера е на 11 декември 2024 г. Остава да почакаме, за да видим как ще бъде филмирана вечната история за любов, предателства, отмъщение, приятелство, изкупление, вина и надежда.

Продълженията на хитови блокбастъри

„Дюн: Част втора“

След като втората част на екранизацията беше отложена заради стачката в Холивуд, остава да изчакаме до 15 март, за да гледаме продължението на Денис Вилньов по романа на Франк Хърбърт. В него Пол Атреидис се съюзява с Чани и свободните хора и търси отмъщение за конспираторите, които унищожават семейството му. Зрителите ще могат да видят отново Тимъти Шаламе, Флорънс Пю, Ребека Фъргюсън и др.

„Жокера: Лудост за двама“

След успеха на първата част на Жокера, сега следва продължение. Отново ще имаме възможност да гледаме фантастичната актьорска игра на Хоакин Финикс, като този път ще му партнира не кой да е, а Лейди Гага. Очакваме лентата по кината на 4 октомври 2024.

„Гладиатор 2“

Продължението на епичната историческа драма е поверено на режисьора Ридли Скот и сценариста Дейвид Скарпа. В ролите ще видим Пол Мескал, Дензъл Уошингтон, Кони Нилсен, Педро Паскал, а премиерата е на 22 ноември 2024. Лентата се съсредоточава върху Луций, синът на Лусила.

Източник: trafficnews.bg

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук