Тази година се навършват 125 години от рождението на патриарха на българската музика – Панчо Владигеров (1899 - 1978). По този повод неговите наследници ще имат няколко концертни изяви у нас, като една от тях е край Дунава.

Реставрираната Видинска синагога, един от символите на града, превърната в културен център „Жул Паскин“, ще посрещне всички любители на класическата музика и творбите на великия български композитор.

Александър и Константин Владигерови са внуци на ненадминатия Панчо Владигеров. Те продължават музикалната линия в семейството, като от 20 години живеят и творят във Виена. Александър е виртуозен тромпетист, а Константин – страхотен пианист. В чест на своя прародител те ще представят на 15 март във Видин актуалния си албум със собствени композиции по текстове на Райнер Мария Рилке.

„С Видин ни свързва рода Хараламбови, от който е нашата майка Величка Чобанова-Владигерова. Прадядо ни по майчина линия в началото на 20 век е бил дълги години учител на това място, богато с много културни традиции. Щастливи сме да свирим на живо концерт както в този град, така и в прекрасно реставрираната синагога. Известен факт е, че нашият световноизвестен дядо има и еврейски корени. За нас е гордост и радост да представим пред видинската публика албума си „Магия“ от 2022 година. Също така се надяваме да поздравим всички присъстващи и с няколко пиеси в стил клезмер - традиционен еврейски фолклор.“, споделят близнаците Александър и Константин Владигерови.

В концерта участие ще вземат Мария Павлова – сопран, Константин Владигеров - пиано и композиции, Александър Владигеров - тромпет, флюгелхорн, вокал, композиции, Иво Александров – виолончело, Васил Хаджигрудев – контрабас, Мариан Маринов – четец.

Заповядайте на 15 март (петък) от 18,30 ч. в „Белия лебед на Дунав“ - Културен център „Жул Паскин“ във Видин, за един истински културен празник в чест на 125-годишнината от рождението на Панчо Владигеров!

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук