Ето как да варите яйцата, за да не стане жълтъкът зелен
Това се дължи на химическа реакция – белтъкът съдържа сероводород и се свързва с железния сулфид, който е в жълтъка
Едва ли има човек, който да не знае колко полезен е жълтъкът за организма. Именно по тази причина трябва да сте изключително внимателни, когато варите яйцата, за да не го развалите и по-специално - да не стане зелен.
Наскоро авторката на кулинарната книга Fresh Eggs Daily, водещ и експерт Лиза Стийл разкри пред Parade защо понякога вареното яйце е със зелен жълтък.
Перфектните варени яйца? Ето колко време ви трябва ВИДЕО
По думите й, това се дължи на химическа реакция – белтъкът на яйцето съдържа сероводород и се свързва с железния сулфид, който е в жълтъка.
"Затова, когато загрявате яйце, белтъците се разпадат и започват да отделят серни газове и това е онзи аромат, който усещате, когато варите яйца. Газовете реагират с желязото и повърхността на жълтъка придобива зеленикаво-сивкав цвят", обяснява експертката.
Как да варите яйцата, за да избегнете оцветяването на жълтъка в зелено, вижте в jenata.blitz.bg.
Последвайте ни
5 Коментара: