Томас Кук е роден в Англия през 1808 г. в разгара на войните на Наполеон, когато за повечето европейци единственият начин да видят други страни беше да служат в армията.

В началото той работи като майстор дърводелец, изработващ луксозни мебели от червено дърво и същевременно чете проповеди за трезвеността в местната баптистка църква, пише „Труд“.

Първата пакетна екскурзия, вписана в историята, е от Лондон до Лафборо, която Кук организира за членовете на местното трезвено общество на 8 юли 1841 г. 

През последните десетилетия компанията се фокусира върху непрекъснатите сливания и придобивания, както и в разширяването на своето присъствие на пазара.

Проблемът е, че „Томас Кук“ и другите големи туроператори забравиха заветите на Томас Кук. Който лично съставяше програмите за пътуване, и второ, постоянно измисляше нещо ново: или пътуване до литературните места в Шотландия, или планински турове в Швейцария, или пътувания до светите места в Палестина.

Асортиментът на големите туроператори е кратък и скучен. През лятото Турция-Гърция-Испания-Италия, през зимата Тайланд и ако няма терористични атаки и Египет. 

Как, според експерти, това ще се промени, а също и прелюбопитно стихотворение за Томас Кук, писано в СССР, вижте на pochivka.blitz.bg!