Най-вкусните рецепти за Великия пост, свършващ на 23 април
Тези, които го спазват най-строго, ще ядат без месо, яйца и млечни продукти до 28 април, но ще имат и ден за риба
На 7 март започна Великият пост, който свършва на Велика събота, 23 април. Постът преди всичко е състояние да духа, а след това и на тялото. Тези, които го спазват най-строго, ще ядат без месо, яйца и млечни продукти до 28 април, но ще имат и ден за риба. Ето няколко рецепти по въпроса за постите, забелязани, пише Телеграф бг.
Задушени зеленчуци
Продукти: 500 г картофи; 3 големи моркова; 2-3 с.л. зехтин; 1 глава кромид; 4-5 броколи; 1 ч.ч. грах; 1 ч.ч. сварен боб; 1 кубче зеленчуков бульон; морска сол на вкус; 1/4 ч.л. нарязана салвия; 1/4 ч.л. нарязан риган; 1-2 ч.ч. вода; 2 тиквички; 1 стрък целина;
Приготвяне: Картофите и морковите се нарязват на кубчета и се сваряват на пара. В тиган се загрява зехтинът и се добавят картофите, морковите, нарязаният на дребно кромид, броколите, грахът, бобът, бульонът, солта, подправките и водата и се кипват.
Врат 5 минути, прибавят се тиквичките на парчета и се оставят на по-ниска температура още десетина минути. Накрая се слага нарязана на дребно целината. Ястието може да се сервира както топло, така и студено - като салата. Може да прибавите дресинг от оцет, копър и пресован чесън.
Зрял боб с булгур
Продукти: 300 г зрял боб, сварен или от консерва; 100 г булгур; 1 стрък праз лук; 1 морков; 2 средни камби или чушки; 1 ч.л. червен пипер; 50 мл олио; чубрица; джоджен; сол; магданоз;
Приготвяне: Ако не използвате боб от консерва, е необходимо предварително да го сварите до готовност за салата т.е. да не се развира много. В тиган с олио запържете нарязания праз лук, заедно с настъргания морков и нарязаните на ситно камби, докато омекнат. Сипвате около 300 мл вода и добавяте булгура. Варите 20-25 минути, докато набъбне булгура и водата се изпари.
Прибавете сварения боб, овкусете с чубрицата, червения пипер, джоджена, солта и отместете от котлона. Когато сервирате, поръсете с магданоз.
Огнена целувка
Продукти: 2 моркова; 2 моркова; 7-8 бейби царевички; 10-12 гъби; сол на вкус; 1 домат; 5 с.л. олио; 2 сварени картофа; 1/2 ч.л. кимион; 1/2 к.л. куркума; 1 щипка настърган джинджифил; 3-4 зърна кардамон; 3-4 зърна карамфил; 1 щипка канела; лют червен пипер на вкус; млян черен пипер на вкус; къри на вкус; по 2 зелени и червени чушки; сок от 1 лимон;
Приготвяне: Сварете за пет минути морковите, царевичките и гъбите в три чаени чаши подсолена вода. Извадете ги, отцедете ги и ги нарежете: морковите - на дребно, царевичките – на две, а гъбите - на по-едри парченца. Загрейте олиото и сложете в него картофите, нарязани на дребно. Пържете, докато хванат коричка и ги наръсете с кимиона, куркумата и джинджифила. Добавете гъбите, царевичките и морковите. Пържете ги четири-пет минути до златисто. Овкусете с останалите подправки. Накрая прибавете чушките, нарязани на тънки ивички, и домата - обелен и настърган. Изключете котлона и полейте с лимоновия сок.
Пълнени домати
Продукти: 1 ч.ч. ориз; 4 едри домата; 1 червена чушка; 4 кисели краставички; 2 с.л. маслини; 3 с.л. царевица; 2 с.л. магданоз; За заливката: 4 с.л. зехтин; 1 скилидка чесън; 1 с.л. оцет; сол на вкус; млян черен пипер на вкус;
Приготвяне: Измийте ориза и го залейте с една и половина чаши вода. Сложете го да заври, похлупете и оставете да къкри на много слаб огън десет минути. Свалете съда от котлона и оставете да постои още десет минути без да го отваряте. Разбъркайте ориза с вилица и оставете да се охлажда. Отрежете капачета на доматите, издълбайте вътрешността им, смесете я с продуктите за заливката и пасирайте. Разбъркайте ориза със ситно нарязаните чушка, краставички и маслини с царевицата и магданоза. Напълнете доматите с оризовата смес и ги залейте със соса. Изпечете в умерена фурна.
Последвайте ни
0 Коментара: