Джетове на България ер заместват боингите на Air Italy“ – под това заглавие влиятелният всекидневник „Ла Стампа“ съобщи за взетия на заем от италианската компания самолет Airbus A319, принадлежащ на нашия въздушен превозвач. Небесното возило ще замени в италианската флотилия опасния Boing 737 Max 8“, пише в. Монитор.

Предизвестена трагедия: Разсекретени доклади разкриха смразяващи кръвта дефекти на Boeing 737 MAX 

Той бе „приземен“ за неопределено време след катастрофата завчера на подобна машина в Етиопия и взетите след това от ЕС спешни мерки за предотвратяване на нежелани инциденти с други въздушни возила на американския производител.

За компанията ни бе много важно да заменим възможно най-бързо нашия самолет, за да намалим до минимум негативното отражение от случая върху пасажерите ни, заяви пред „Ла Стампа“ оперативният директор на Air Italy Росен Димитров. Той е от български произход, но медиите в Италия го представят винаги като канадски мениджър. Преди да заеме поста през миналото лято Димитров е работил дълги години във въздушния превозвач на Катар – Qatar Airways, който притежава 49% от Air Italy. Тази компания е базирана в град Олбия на остров Сардиния и е наследник на известната в Европа и на други континенти авиокомпания „Меридиана“.

Днес американската компания Boeing разпореди спиране на полетите с всичките си 371 самолета от модела. Забраната важи за всички машини от този тип, произведени до този момент. Авиационните инспектори решиха временно да забранят полетите на Boeing 737 Max след анализ на сателитни данни от мястото на катастрофата. Това е вторият инцидент за последните 5 месеца, а паралелите между двата случая дават ясен знак за съществуването на проблем, се казва в становището на комисията, наложила забраната.