Нискотарифната авиокомпания Ryanair обяви, че от 15 януари влиза в сила новата й политика за багажа. Според новите правила само клиентите, които плащат допълнителни 5 евро за приоритетно качване на борда или са закупили билет Plus/Flexi Plus, ще могат да вземат две чанти със себе си в самолета.

Останалите клиенти ще могат да взимат със себе си на борда само една по-малка чанта с размери (35 см х 20 см х 20 см). Втората по-голяма чанта ще бъде поставена безплатно в багажното отделение на самолета (55 см х 40 см х 20 см и тегло 10 кг). Пътниците ще трябва да се нареждат на две опашки - приоритетни (тези с две чанти ръчен багаж) и неприоритетни.

От септември 2017 г. компанията увеличи размера на багажа от 15 на 20 килограма и намали таксите за тези багажи от 35 на 25 евро. Това се прави с цел редуциране на големите опашки с хора, които носят 2 чанти ръчен багаж. 

Промените трябваше да влязат в сила през месец ноември миналата година, но от авиокомпанията заявиха, че са искали да осигурят повече време на своите клиенти да се запознаят с новата политика за багаж. От компанията съобщават, че всеки пътник ще получи мейл с указания на коя от двете опашки за регистриране на багажа трябва да се нареди. 

Източник: economy.bg