Петер Шрайер, заемащ поста главен дизайнер на концерна Hyundai-Kia, реши да подаде оставка. Занапред германският дизайнер ще е само консултант на концерна. Постът на главен дизайнер ще бъде поет от колегата му от Белгия Люк Донкерволке.

В корейския концерн Петер Шрайер премина през 2006 година от концерна Volkswagen, където бе главен дизайнер на марките Audi и Volkswagen. През първите шест години на новото си място той отговаряше за дизайна на автомобилите Kia, а от 2-13 година под негово ръководство бе реформиран дизайнерският отдел и на двете марки на концерна - Kia и Hyundai. 

Заменилият го днес на поста Люк Донкерволке от 2015 година е шеф дизайнер на марките Hyundai и Genesis, а преди това е работил в концерна Volkswagen върху автомобилите Bentley, Lamborghini и Skoda.

Учудващо е, че гуруто на дизайна е работил през своята почти 40-годишна кариера само за два автомобилни производителя. Той също няма да бъде запомнен само с ярките си проекти. 

Шрайера е прието да бъде наричан "практикът": неговите работи най-често са далеч от футуристичното, а серийните модел, над които той се е трудил, дори са наричани скучни. Но не може да не се признае, че повечето от тях се оказват доста сполучливи. Макар и да има и провали... 

Върховете в кариерата на дизайнера легенда, както и неговите провал, може да видите на auto.blitz.bg.