Днес ще ви представя един малко познат в българската кухня, но вече трайно настанил се на българския пазар, продукт – батат или сладкия картоф! Той е с наситен вкус, лесен за обработка, малко калоричен и напълно подходящ както за диетично хранене, така и за „гурме“ глезотии. Произходът му е от Южна Америка и е богат на витамин С и В. Не е капризен за съхраняване и може дълго да го запазите на прохладно и тъмно място. Подходящ е за варене – 15-20 мин, за скара, вкусен е и на пюре – сварен и намачкан с малко прясно мляко и краве масло, няма да сбъркате и ако го вкарате във фурната – 45 мин на 175 С, вкусен е и запържен/сотиран. Ще ви дам няколко идеи как да си приготвите този вкусен, но все още малко познат корен:

 

Къри със сладък картоф

Обелете и нарежете половин кг сладък картоф на дребни кубчета. Нарежете 300 г пилешко месо и го мариновайте в следната смес поне за час: 1 ситно нарязана люта чушка, сока на 1 лайм/лимон, настърганата кора от 1 лимон/лайм, 1 с. л. ситно настърган пресен джинджифил, 1-2 пресовани скилидки чесън, 2 с. л. олио, 1 с. л. соев сос, няколко зърна кориандър, кардамон, 1 дафинов лист и парче канелена пръчка. Оставете в 1-2 с. л. кокосова мазнина да се задушат за около 10 мин на средно силен огън парченцата сладък картоф и пилето, както си е с маринатата. Добавете 1 консерва кокосово мляко /400 мл л/ и оставете да покъкри на ниска температура още 10 мин. Махнете пръчката канела, дафиновия лист, кардамоновите и кориандъровите зърна, изсипете в тигана 400 г настъргани на едро зеленчуци за китайски уок – зеле, лук, моркови, гъби, праз лук, зелен лук. Засилете огъня и бъркайте често през следващите 4-5 мин. Зеленчуците не трябва да се преваряват, а да останат хрупкави. Опитайте на вкус и ако се налага, овкусете със сол и смлян пипер. Поднесете със сварен басмати ориз. Басмати оризът е с по-деликатна структура от обикновения, с който сме свикнали в България. Няколко са важните стъпки при приготвянето му: 1. Оризът се сипва в цедка и се измива добре под течаща вода – да се измие нишестето по него. Оставя се да се отцеди добре и се сварява във вряща, подсолена вода в съотношение 1 ч ориз, 1.30 ч вряща вода. В момента, в който изсипете ориза в тенджерката, намалете котлона на 1, похлупете и повече не пипайте нищо през следващите 30 минути. След това просто изключете котлона и не отхлупвайте още половин час. 

Кюфтенца с пюре от батат

Продуктите: 1 кг обелени и нарязани на средно големи парчета сладки картофи, половин кг обелен и нарязан лук, половин кг настъргани моркови, 50 г краве масло, 1 кубче говежди/телешки бульон. Кипнете 1 л вода и разтворете вътре кубчето бульон, сипете парчетата сладък батат, лука и морковите, и оставете да поврат 20 мин. Прецедете зеленчуците и ги намачкайте заедно с маслото и прибавете 20 г ситно нарязани листа от целина. Овкусете с чесън, смлян бял пипер и евентуално сол /в кубчетата бульон има доста/. Поднесете с цариградски кюфтенца: половин кг кайма се омесва с 1 жълтък, 1 филия, накисната в мляко, смлян пипер, сол на вкус, щипка смляна канела, смлян червен пипер, 1 шалот лук – ситно нарязан. Оставете сместа да престои един час в хладилника, оформете малки топчици, оваляйте ги в брашно и изпържете в равни части краве масло и олио, силно сгорещени. 

И нещо не само екзотично, но и здравословно – Текс-мекс салата с батат

Нарежете на средно големи парчета 750 г сладки картофи, поръсете ги със сол, смлян пикантен червен пипер и ги поръсете със зехтин. Поставете ги върху тавичка, постлана с готварска хартия и запечете в предварително загрята на 200 С фурна около 20-25 мин. Накиснете от предната вечер 1 ч.ч. червен боб във вода. На сутринта излейте водата и сварете боба, като, когато е почти готов, прибавете сол на вкус и оставете да се довари. Внимавайте да не се разварят бобовите зърна прекалено. Прецедете боба, като запазите бульона /перфектен е за основа на супа или да сварите в него ориз/. Сложете 1 ч.ч. царевични зърна /замразени/ във вряща, подсолена вода и като омекнат, също ги прецедете. В купа смесете бобовите, царевичните зърна, ситно нарязана червена и зелена чушка, червен лук, пресен лук, домат, авокадо. Овкусете със сол, малко зехтин, пресован чесън, ситно нарязан пресен кориандър/магданоз. Разбъркайте добре и добавете изпечените парченца батат. Остава да полеете с няколко шота мексиканска текила, но тогава цялата идея за здравословно хранене отива на кино, но пък настроението ще е наистина текс-мекс! 

Печен сладък картоф

Една отлична гарнитура към всякакъв вид стекове или печени меса е пълнения, печен сладък картоф! Разполовете картофа, издълбайте го с лъжица и „чехълчетата“ посолете, поръсете с чер пипер, чесън на прах, малко зехтин и запечете за 15-20 мин на 220 С предварително загрята фурна. През това време сварете изстърганата вътрешност на картофа във вряща и подсолена вода, прецедете и намачкайте с малко краве масло и няколко с. л. течна, животинска сметана или мляко, да получите гъсто пюре. Овкусете със сол и смлян пипер. Напълнете с пюрето изпечените картофени папучки и запечете на силно загрята фурна, докато пюрето стане златисто. Поръсете с предварително запържени парченца бекон, ситно нарязан зелен лук и акомпанирайте с лъжица заквасена сметана! 

И за завършек на тази екзотична, кулинарна обиколка из Южна Америка, предлагам пай от сладък картоф

Рецептата не е от най-лесните, но ви гарантирам успех и изненада сред любителите на екзотичната кухня. За начало пригответе основата за пая, може и от предната вечер. Омесете 300 мл л пресято брашно със 125 г студено, краве масло, нарязано на дребни кубчета. Работете бързо, за да не се разтопи маслото. Прибавете и 3 с. л. ледено студена вода, щипка сол и щипка захар. Увийте тестото в пласт фолио и оставете за половин-един час да почине в хладилника. Разточете го върху набрашнена повърхност и застелете с него намаслена форма за пай. Надупчете основата с една вилица /за да не се надигне при печенето/ и отново оставете за 30 мин в хладилника да стегне. Печете 10 мин в силно загрята на 225 С фурна, след което отново оставете в хладилника. През това време пригответе пълнежа: Обелете, нарежете на едри парчета и сварете във вряща вода 2-3 големи сладки картофа. Прецедете ги от водата и ги намачкайте с вилица, или пасирайте на пюре, добавете 150 г /една ч.ч./ захар, 100 г краве масло, 100 мл л мляко, 3 яйца, 1 прахче ванилия, 1 ч. л. смляна канела. Трябва да получите гъсто пюре. Изсипете го върху изпечената тарт основа и печете на предварително загрята на 220 С за 10 мин, после намалете на 175 и печете още 50 мин или до готовност. Оставете да изстине, поръсете с пудра захар и поднесете с разбита на твърда пяна с малко захар, течна, животинска сметана. Ако добавите и топка ванилов сладолед, няма да сбъркате! 



Да ви е сладко и не забравяйте, че животът е едно непрестанно пътешествие. Не се страхувайте да откривате нови брегове, нови вкусове!