Актриса Мария Бакалова, която на косъм се размина със „Златен глобус“, неведнъж е заявявала, че се гордее с българския си произход, а сега заинтригува феновете си отвъд Океана с някои любопитни факти от историята на страната си.


След като честити 3 март на сънародниците си, звездата от „Борат 2“, продължи с дълга публикация в социалните мрежи на английски, разказвайки за един от най-славните моменти от Руско-турската война.

„Празнуваме животите на онези, които паднаха в битката при Шипченския проход. Отбелязваме 143 години от една от най-великите битки в световната история, сравнима с битката при Термопилите (Горещите порти).

Решаващият момент настъпва през август 1877 г., когато група от 5000 български доброволци и 2500 руски войски отблъскват атака на върха срещу силна османска армия от близо 40 000 човека.“, написа младата актриса в социалните мрежи, а чуждестранните й почитатели веднага откликнаха с нескрита възхита и голям интерес по миналото на България.

„Леле, това трябва да бъде превърнато във филм“, гласи един от коментарите, а успешният български актьор зад граница Юлиян Костов, който откри таланта на Бакалова, отвърна: „Работим по него“.

Публикацията й обаче не бе отмината и от българския фенове на младата звезда. Те не пропуснаха да подкрепят импровизираната й образователна мисия и да й пожелаят бъдещи успехи.

„Страхотно е, че „рекламираш“ страната ни по такъв прекрасен начин сега, когато цял свят се вълнува от теб. Поздравления, Мария, пожелавам ти номинация за Оскар и задържане в Холивуд“, написа един от почитателите й.

Заедно със своеобразната си лекция по история, Бакалова публикува и поредица от снимки. Някои от тях са картини, които изобразяват историческото събитие, на други виждаме фотографии от паметника „Шипка“, а на трети пред нас изниква самата Бакалова като по-млада, облечена в народна носия.

Честито Освобождение, скъпи БЪЛГАРИ ️! Горда съм, че съм БЪЛГАРКА! Обичам ви! Happy Liberation Day, Bulgaria! We...

Posted by Maria Bakalova on Wednesday, March 3, 2021