Алекса завършва средното си образование в СОУ „Св. св. Кирил и Методий”, гр. Пловдив в специализирана музикална паралелка с народно пеене с преподавател Станка Даутовска. През 2012 г. продължава висшето си образование в Пловдивски университет „Паисий Хилендерски” със специалност „Поп и джаз изпълнителско изкуство”, с „Народно пеене”. Атрактивната певица от каталога на „Ара мюзик” е почитател на спорта и здравословния начин на живот. Ето как се грижи тя за перфектната си визия.

Ароматна супа от тиква със скариди

Продукти:
4 с.л. зехтин
4 малки стръка праз, почистени и едро накълцани
3 големи картофа, нарязани
3 скилидки чесън, смачкани
2 тикви цигулки, обелени и нарязани на едри хапки
800 мл кокосово мляко
3 стръка лимонова трева

За скаридите:
1 голям домат
2 дълги червени чушки
300 г сварени скариди
Малка връзка накълцан пресен лук
Шепа магданозени листа

Начин на приготвяне:
Загрейте зехтина в голяма тенджера с 1/2 ч.л. сол и малко черен пипер и запържете праза и картофите за 5 минути на умерен огън, като бъркате постоянно. Добавете чесъна и тиквата и оставете съда на котлона още 10 минути.
Прибавете кокосовото мляко и 1 литър вода или колкото е нужно да покрие продуктите. Смачкайте лимоновата трева върху дъска с плоската страна на ножа и я сложете в супата. Когато заври, намалете огъня и я оставете да къкри 20 минути, докато тиквата омекне напълно. Извадете лимоновата трева.
Пасирайте супата добре (трябва да стане гладка и гъста, но не прекалено – ако е нужно, добавете малко вода). Върнете я в тенджерата и я сложете отново на огъня. Опитайте и добавете сол, ако е необходимо. Поднесете я с люти скариди и накълцан сибирски лук в отделни купички, така че гостите да си я поръсят сами.
За лютите скариди накълцайте ситно 1 голям домат. Почистете и нарежете ситно 2 дълги червени люти чушки. Смесете зеленчуците с 300 г сварени скариди, малка връзка накълцан сибирски лук и шепа магданозени листа и поднесете веднага.

 

Белгийска салата

 
Продукти за 1 порция:
1/2 глави цикория
1 ябълка
1/4 авокадо
30 г орехови ядки
1 яйце

Винегрет:
1/2 с.л. орехово олио
1/2 с.л. ябълков оцет
1/2 кафена лъжичка горчица
копър
сол

Начин на приготвяне:
Сварете яйцата. Измийте и нарежете цикорията на колелца. Нарежете ябълките на резенчета. Разделете авокадото на две, а след това го нарежете на филийки. Пригответе винегрета, смесете го с цикорията, ябълките и авокадото. Поръсете отгоре ореховите ядки и украсете салатата с нарязаните на четвъртинки.

 

Смуути от нар


Продукти:
1/2 ч сок от нар
1 ч. органичен нискомаслен ванилов йогурт
2 банана, обелени
1 ч боровинки, замразени
 
Начин на приготвяне:
Комбинирайте съставките в блендър и ги направете на пюре.

 

Пилаф с кафяв ориз, киноа и червена леща


Продукти: /една порция е 300 г/
1 глава лук шалот, дребно нарязан
1 средно голям морков, нарязан на колелца
600 мл зеленчуков (или месен) бульон
1/2 чаша кафяв ориз
1/2 чаша бяла киноа
1/2 чаша червена леща
1 ч.л. къри
1 ч.л. кимион на зърна
2 с.л. зехтин
100 г бекон, нарязан на ивици
сол на вкус
 
Начин на приготвяне:

Загрейте зехтина в тенджера и сотирайте шалота и моркова. Добавете ориза, залейте с бульона и варете почти до готовност. Прибавете киноата, варете около 10 минути, след което добавете и червената леща.
След като лещата се свари, свалете от котлона и подправете със сол, къри и кимион. Запържете ивиците бекон до златисто и ги сипете върху ястието. Поръсете със смлян черен пипер и поднесете топло.

 

Сурови меденки

Продукти:
200 г почистени ябълки
4-5 с.л. мед (или на вкус)
150г фини овесени ядки
150г орехи
3 с.л. рожков
1 ч.л. канела
щипка сол
1 с.л. инка

Както всички сурови бисквитки начинът на изпълнение граничи с детска игра, с тая разлика, че има задължително един кухненски робот, който никак не е за ползване от деца.
Ябълките се слагат в купата, смилат се добре. Добавят се медът, овесените ядки, накълцаните или смлени на ситно орехи, подправките. Всичко се смила до еднородна смес, която може да се оформи лесно с ръце. Сладостта се регулира с повече или по-малко мед. Гъстотата - с овесени ядки.

 
Подготви Красимир КРАСИМИРОВ