Плакиите са превъзходни ястия на фурна с много зеленчуци и лук. Често те са постни, но тези с риба будят истинско кулинарно възхищение, обещава menumag.bg.

Пържолките на тиган ги правя само така! Никога не загарят, а вкусът им...

Необходими продукти:

2 средни скумрии

4 домата, нарязани на филии

2 моркова, нарязани на тънки кръгчета

1 зелена чушка, нарязана на кръгчета

1 червена чушка, нарязана на кръгчета

2 глави лук, нарязани на тънки кръгчета

4 резенчета лимон

100 мл бяло вино

50 мл олио

4 с. л. нарязан магданоз

4 с. л. орехи, едро счукани

сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Почистете рибата и отделете филетата. Посолете и се поръсете с пипер. Подредете в тава.

Върху рибата наредете на пластове доматите, морковите, чушките и лукът. Посолете леко. Залейте всичко със сгорещеното олио. Налейте виното в тавата. Сложете да се пече на 180 градуса около 20 минути. Поръсете с орехите и магданоза и допечете още 5 минути.

Поднесете плакията студена, гарнирана със зелени маслини.