Когато ви е тъжно или ви се хапва нещо сладко, отговорът е един - шоколадова торта. Разбира се, най-добре е тя да е домашно приготвена.

Свекърва ми издаде тайната за сочно агнешко, всички у дома го обожават

Дори никога да не сте правили торта до момента, тази рецепта на Найджела Лоусън от канала 24kitchen във vbox7 няма да ви затрудни.

Тортата не отнема много време и е подходяща както за Великден, така и за рожден ден, имен ден или просто да си подсладите деня с нещо шоколадово.

Печено агнешко бутче на бавен огън, топи се в устата

Нужните продукти са:
 
50 г какао
125 мл гореща вода
150 мл зехтин
150 г фино смлени бадеми
0.5 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
200 г захар
3 яйца от свободно отглеждани кокошки
2 ч.л. ванилов екстракт

Начин на приготвяне:

1. В кана сипете какаото и го залейте с горещата вода. Разбъркайте с помощта на тел до получаването на гладка смес. Добавете ваниловия екстракт, разбъркайте и оставете сместа да се охлади леко.
 
2. В купа смесете фино смлените бадеми* със сода бикарбонат и сол. Разбъркайте. В голяма купа сипете захарта, зехтина и яйцата. Разбийте с помощта на миксер на висока скорост, до избледняване на сместа, около 3 минути.

3. Намалете скоростта на миксера и добавете малко по малко какаовата смес. Щом сместа стане хомогенна, добавете и сухите съставки, малко по малко.

Агнешко по стара френска рецепта - истинска наслада за сетивата

4. Намаслете дъното и стените на форма с пружина (диаметър 23 см) и постелете хартия за печене на дъното и. Изсипете сместа за тортата и печете в предварително загрята фурна на 170 градуса 40-45 минути. По краищата тортата трябва да се е стегнала, а в центъра да е леко мека.

5. Оставете тортата да изстине върху решетка във формата за 10 минути. След това я извадете от формата и поръсете с тънък слой пудра захар.

*Може да замените смлените бадеми с 125 г брашно.