Американската актриса и посланик на добра воля на Върховния комисариат на ООН за бежанците Анджелина Джоли посети втория по големина иракски град Мосул днес, съобщават световните медии.
 
Освен да раздаде хуманитарна помощ, тя използва посещението си и да се запознае с мащабите на нанесените от терористите разрушения. Боевете за Мосул започнаха на 24 март 2016 г. Градът бе освободен от терористите през юли м.г.

Джоли се разходи по разрушените улици в Стария град. Тя разговаря и със семейства, които се опитват да се върнат към нормалния си живот, предава dariknews.bg.

"Това е най-лошото опустошение, което някога съм виждал в цялата ми работа като посланик на ООН", сподели Джоли. "Хората са загубили всичко тук, къщите им са унищожени. Няма достатъчно лекарства за деца, много жители нямат достъп до питейна вода и основни услуги, заобиколени от руини", заяви още актрисата и призова световната общност да помогне на населението да възстанови града.

  "Призовавам международната общност да не забравя Мосул и да не се отдръпва от своите жители", апелира Анджелина. "Създаването на условия за връщане на жителите в Мосул е изключително важно за стабилизирането в Ирак и в целия регион", заяви още тя.

Джоли обиколи и руините на джамията Ан-Нури, където през 2014 г. лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади обяви създаването на ислямски халифат. Това беше петата визита на актрисата в Ирак, тя пристигна на втория ден от празника Айд ал Фитр, който бележи края на Рамазана.