Докато секторът на законното отглеждане и употреба на марихуана набира сила, същото може да се каже и за броя на милионерите, натрупали състояние от канабис.

Вижте някои от най-богатите хора в сектора, класирани от Benzinga, както и как те са стигнали дотук.

10. Стив ДеАнджело

Стив ДеАнджело е съосновател и президент на ArcView Group - един от най-големите играчи в сектора на инвестициите в канабис. ArcView представлява мрежа от над 600 акредитирани инвеститори, които са вложили общо около 200 млн. долара в 175 стартъп компании.

Преди да основе ArcView, Стив ДеАнджело създава Harborside Health Center - един от най-големите центрове за медицинска марихуана в САЩ.

9. Трой Дейтън

Трой Дейтън е главен изпълнителен директор на ArcView Group и съосновател заедно с ДеАнджело. Дейтън е съосновател и на WECANNA - платформа за групово финансиране на бизнес, свързан с коноп и марихуана.

Той също така е партньор в Canopy Boulder - бизнес акселератор и фонд за рисково инвестиране, фокусиран върху индустрията на канабиса.

8. Адам Бирман

Адам Бирман е съосновател и главен изпълнителен директор на Medmen Enterprises Inc, която специализира в отглеждането на канабис и управлява центрове за медицинска марихуана в САЩ.

Бирман притежава 3.96 млн. акции от клас Б на MedMen, които се оценяват на приблизително 23.6 млн. долара. Освен това Бирман притежава други стимули, свързани с представянето на компанията в дългосрочен план.

7. Андрю Модлин

Андрю Модлин е съосновател на MedMen, заедно с Бирман, и е главен оперативен директор на компанията. Модлин притежава около 3.96 млн. акции от клас Б, както и стимули, свързани с представянето на компанията в дългосрочен план. Наскоро той похарчи близо 4 млн. долара за имот в Западен Холивуд.

6. Тери Буут

През 2013 г. Тери Буут съосновава Aurora Cannabis Inc заедно със Стив Доблър, Дейл Лесак и Крис Майерсън. Буут и Доблър инвестират по около 5 млн. долара собствени средства.

Инвестицията се отплаща, тъй като Буут в момента има около 11.1 млн. акции на Aurora, които се оценяват на 77.7 млн. долара. Буут е и главен изпълнителен директор на компанията.

5. Стив Доблър

Съоснователят на Аурора Стив Доблър притежава над 16.5 млн. акции, оценявани на 115.58 млн. долара. Доблър е президент на компанията.

4. Снуп Дог

С лично състояние, оценявано на над 120 млн. долара, Снуп Дог също попада в класацията на натрупалите милиони от канабис.

Снуп Дог, или Калвин Кордозар Броудъс-младши, както е истинското му име, печели по-голяма част от състоянието си като рапър.

Той обаче отдавна е защитник на употребата на марихуана. През 2015 г., Снуп Дог основава Casa Verde Capital - компания за рисков капитал в сферата на канабиса.

Casa Verde Capital е инвестирала в редица компании, в това число медийната платформа Merry Jane, лабораторията за тестове Cannalysis и софтуерната компания Green Bits.

3. Брус Линтън

Canopy Growth Corp CGC е най-голяма компания за отглеждане на марихуана в света, а Брус Линтън е нейн съосновател и главен изпълнителен директор. Той основава компанията през 2014 г. с Чък Рифици, който я напуска година по-късно.

Предвид факта, че Линтън притежава около 2.5 млн. акции на Canopy, неговото състояние възлиза най-малко на 127.6 млн. долара.

2. Коул Качавилани

Коул Качавилани е съосновател на Aphria Inc - една от първите публични компании за отглеждане на канабис. В момента той е вицепрезидент на компанията. Качавилани притежава близо 7.1 млн. акции на Apria на стойност 113 млн. долара.

Базираната в Канада Aphria е генерирала над 15 млн. долара приходи през миналата година и нетна печалба в размер на над 3 млн. долара. По-рано през годината Aphria обяви придобивания в Южна Америка на стойност 200 млн. долара. Те включват две компания и голям дял в производител на марихуана.

1. Джон Сервини

Джон Сервини е другият съосновател на Aphria. Сервини притежава близо 9 млн. акции на компанията, повечето от които през Fulfill Holdings Inc. Това оценява дела му в компанията на близо 145 млн. долара.