Екстремните климатични условия причиняват хиляди смъртни случаи, свързани с жегата. Горски пожари принуждават много хора да бягат, тъй като пламъците заплашват да погълнат техните домове.

Ханс Клуге, регионалният шеф на Световната здравна организация (СЗО) за Европа, нарече горещата вълна „безпрецедентна, плашеща и апокалиптична“, предава Euronews Green. Това е „всеобхватната криза на нашето време, която заплашва както индивидуалното здраве, така и самото съществуване на човечеството“, добавя той.

Екстремните температури изпичат южноевропейските страни от седмици. В Северна Италия реките пресъхват. Горски пожари в Испания заличават лозя, а във Франция принуждават 14 900 души да се евакуират от различни градове. В страната са счупени няколко рекорда за горещина: в Нант (Западна Франция) са измерени 42 °C, а в Бискарос (Югозападна Франция) 42,6 °C.

Горещините достигат и по-северните части на Стария континент. Във Великобритания наскоро е измерена най-високата температура в новата история на страната: 40,2 °C в района на Летище “Хийтроу” в Лондон и 37,1 °C в Уелс.

Докато горещините в Европа стават все по-сериозни, горски пожари вилнеят на север чак до Скандинавия.

Регионалният ръководител на СЗО подчертава, че екстремното излагане на топлина може да влоши вече съществуващи здравословни проблеми. „Топлинният удар и други сериозни форми на хипертермия (необичайно висока телесна температура) причиняват страдание и преждевременна смърт. Бебетата, децата и възрастни хора – са изложени на особен риск“, казва той.

Около 1700 души вече са загинали поради горещата вълна в Испания и Португалия.

Клуге споделя и някои съвети как да се предпазим по време на гореща вълна. Той подчертава колко важно е тялото да се поддържа хладно и хидратирано. „Използвайте леки и широки дрехи, вземайте хладни душове или вани и пийте редовно течности, като избягвате алкохол, кофеин и сладки напитки. Ако е необходимо и възможно, опитайте се да прекарате два до три часа от деня на хладно място“, каза той. Също така, той призова хората, страдащи от хронични заболявания или приемащи лекарства, да потърсят лекарска помощ при необходимост. „Ако се чувствате замаяни, слаби или тревожни, или изпитвате силна жажда и главоболие, преместете се на по-хладно място“, казва още той.

(От nationalgeographic.bg)