Това ли е новата услуга, предложена от компанията “ Фолксваген“ за отоплителния сезон на перничани? Този въпрос задава базираният в Перник сайт "За Перник", публикувайки любопитен фотос с поредното творение на инженерния гений. Не става ясно къде е направена снимката и кой е майсторът на това произведение.

На снимката се вижда отоплително тяло тип "кюмбе", но във форма, наподобяваща легендарните бусчета на производителя на култовия автомобил "Голф" - Volkswagen. Моделът на превозното средство е Type 2. Производството му бе спряно след продължило 63 години производство. 
 

Последният VW Type 2, както е оригиналното име на модела, бе произведен през 2013 година във фабриката на компанията в Сао Бернардо до Кампо, Южна Бразилия. 
 


За първи път VW Type 2 се появява през далечната 1950 година, като благодарение на ниската си цена, лесна поддръжка и забавен дизайн бързо се превръща в любимец на няколко поколения. В САЩ го наричат Bus, във Великобритания - Camper, а в България стана известен като "хипарския бус". Може да бъде срещнат и под имената Volkswagen Delivery Van, Volkswagen Kombi, Volkswagen Microbus, Volkswagen Pick-up, Volkswagen Transporter.

Именно Type 2, заедно с оригиналния Beetle, се превърна във визитна картичка за германската компания. С тези свои модели тя доби популярност на нови пазари, разположени на пет континента. Type 2 се произвеждаше в Германия, Мексико, САЩ, Бразилия, Аржентина и дори Австралия.
 


По същото време на пазара в южноамериканската страна се появи и финалната версия на модела . Тя се отличава с двуцветен екстериор, бели гуми, леко затъмнени задни прозорци, специална брандировка и двуцветна винилова тапицерия.