Китайската лунна мисия „Чанйе 4“ е започнала успешно да отглежда растения на Луната. От китайската космическа агенция за пръв път показаха снимки, на които се виждат покълналите семена, занесени там от космическия апарат.
 
Мисията е занесла различни семена на земния спътник като част от биологичен експеримент. За пръв път в историята биологичен материал се развива на лунната повърхност.
 

 
Развиването на възможността за отглеждане на растения в космоса на безплодна почва, каквато е тази на Луната, е важна стъпка към по-далечни полети в космоса, например до Марс.
 
Снимката се появи, след като беше публикувана от Университета в Чунцин на страницата им в китайската социална мрежа Weibo, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Текстът към нея гласи: „След експеримент в силния вакуум на луната, голяма температурна разлика, силна радиация и сурови условия, човечеството отгледа първия си филиз, осъществявайки първия човешки експеримент за биологичен растеж на луната“.
 


Покълналият памук се развива добре, но засега останалите семена, занесени там, не се развиват. Там са занесени още маслодайна рапица, картоф, Арабидопсис талиана, мая и плодни мушици.
 
Семената и яйцата са поставени в малки цилиндрични контейнери, където се очаква да пораснат.
 


Лунната мини биосфера е част от биологичните изследвания на Пекин, които са включени в плана за построяване на база на Луната и евентуалното изпращане на хора там през 2036 година.
 
Превод и редакция: БЛИЦ