Някои типове личности са определено по-щастливи от други, след като се оженят. Ново изследване установи, че интровертните дами са по-задоволени от живота, след като се оженят, за разлика от екстравертните, пише obekti.bg, позовавайки се на Psy Blog.


А мъжете, които са интровертни, “печелят” най-малко в дългосрочен аспект, след като се оженят. Най-много от брака печелят екстравертните мъже, показва също изследването. А интровертните мъже всъщност са били и по-малко щастливи дори от онези мъже, които никога не са се женили.

Ще ви зарежат, ако направите едно от тези уж безобидни неща!

Като правило хората се чувстват по-щастливи за известен период преди и след като са били женени, но това избледнявало след няколко години и в някои случаи те може дори да се почувстват по-зле, отколкото са се чувствали преди да се оженят. Резултатите на изследването са показали също, че съзнателните жени са били по-удовлетворени от живота след брака от онези, които са били по-малко съзнателни.  Съзнателните хора са дисциплинирани, отговорни и успешни в планирането на бъдещето.

“Нашите резултати могат да бъдат обяснени от тенденцията на съзнателните хора да отреждат повече ценност на общите цели във връзката и вероятно за това по-съзнателните хора се стремят по-силно да й осигурят успех”, обясняват от екипа, провел изследването. “Резултатите систематично показват, че съзнателните хора са по-удовлетворени от връзките си”.

Черен списък на нещата в спалнята, които погубват секса

Защо това не важи и за съзнателните мъже засега е неясно, но може би се свежда до това, че мъжете и жените имат различни цели във връзката. Екипът е бил съставен от немски учени, които са проследили живота в брака на 2015 души в продължение на осем години. От тях 468 са били женени за първи път и са останали женени до края на изследването.