Ако миналата седмица все още се радвахме на лятото, тази ни се наложи да посрещнем есента. Усетихме го всички – не само по връхните дрехи, които вече носим, но и по начина, по който се чувстваме. Категорични са и изследванията - една трета от хората страдат от промените на времето.

Статистиката показва, че между 30 и 50% от хората са чувствителни към смяната на времето и рязкото застудяване.

Доц. д-р Анна Драганова: Апарат открива болестите преди да се изявят

„Драстично се увеличават простудните заболявания и респираторните инфекции, особено при малките деца. Особено лабилни са и хората със сърдечносъдови заболявания”, обясни в „Събуди се” д-р Гергана Николова.

По думите й е добре да се направи профилактика срещу грипните вируси, които ще дойдат в началото на зимата. Тя отново припомни най-уязвимите групи – децата до 5-годишна възраст, възрастните хора над 65 г., пациентите с хронични заболявания, с инсулти, както и тези, които са в непрекъснат контакт с много хора.

Есента е сезонът на депресията. Обострят се вече съществуващи депресивни състояния. Тогава е и периодът с най-много опити за самоубийства. Това е в резултат на сложни биохимични процеси, които се осъществяват в мозъка. Колкото по-малко стоим на слънце, толкова по-депресивни ставаме”, каза още д-р Николова.

Проучване установи колко точно сексуални партньори трябва да има човек през целия си живот

Съветите да избегнем това са повече разходки, физически натоварвания, срещи с приятели, да се избягват стресовите ситуации, както и да се опитваме да спим повече.