Марсоходът Curiosity изпрати нови снимки от Червената планета. От 21 фотографии учените от NASA са съставили изображение, на което може да се видят марсианските облаци.

Специалистите обясняват, че облаците са рядко явление за Марс. Те съществуват на планетата, но поради тънката и суха атмосфера са трудни за наблюдение.

Като правило те се появяват през най-студения сезон на екватора на планетата, но понякога могат да се появят внезапно. Както например се е случило наскоро.

Бордовите камери на Curiosity са заснели поредица от черно-бели и цветни снимки на марсианското небе, на които специалистите са идентифицирали едва забележими облаци, пълни с ледени кристали. Кристалите разпръскват слънчева светлина и облаците сякаш светят.Яркостта на облаците се променя, така че учените могат да преценят колко високи са те. Предполага се, че ранните марсиански облаци се образуват на по-голяма надморска височина (60 километра) и се състоят от воден лед.

Тъй като местата, където се виждат нови облаци, са много по-студени, отколкото другите райони на Марс, учените смятат, че те се образуват от замръзнал въглероден диоксид или сух лед.

Марсоходът "Кюриосити" също така е успял да получи цветно изображение, показващо красиви перламутрови облаци. Това обикновено се случва, когато група облаци се е образувала с еднаква  скорост.

По-нататъшният анализ на тези изображения ще помогне на учените да определят кои облаци са от сух лед и кои от воден лед. Това ще даде на изследователите по-широка представа за това как се образуват облаци на Червената планета.

Превод и редакция: БЛИЦ