Водещият специалист на метеорологичния център "Фобос" Евгений Тишковец съобщи, че към Земята се приближава магнитна буря. Това предупреждение той направи в социалните мрежи.

„Ядрен танц на Слънцето или внимание – геомагнитна буря“, написа Тишковец.

Според прогнозата на Лабораторията за слънчева рентгенова астрономия към Физическия институт на Академията на науките, магнитната буря ще достигне пика си днес, 18 август 2022 г. Мощността й може да достигне шест бала, което се квалифицира като магнитна буря от средно ниво G2. На следващия ден силата ще падне до пет бала (слаба буря).

Припомняме, по време на мощни магнитни бури са възможни колебания на напрежението в енергийните системи и фалшиви аларми за защита. Не са изключени прекъсвания на сателитната навигация, проблеми с нискочестотната радионавигация и прекъсвания на КВ радиокомуникациите.

Няма консенсус относно въздействието на магнитните бури върху хората. Някои изследвания показват, че по време на буря заболеваемостта се удвоява. Други не виждат никакъв ефект. И така, учени стигнаха до извода, че бурите са вредни през зимата, но почти безвредни през лятото. Предполага се, че през зимата хормонът мелатонин, силен антиоксидант, се произвежда по-малко. Тялото отслабва, ето защо магнитните бури го повалят.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук