Китайският космически апарат „Тянгон 2“ се спуска с висока скорост към земната повърхност, след като умишлено е бил изведен от орбита. По пътя си към Земята той се очаква да бъде напълно унищожен, съобщава „Дейли Мейл“.
 
Космическата станция, чието име в превод означава „тежко тяло“, ще бъде унищожена по-късно днес, а всички останки, които няма да изгорят във въздуха, се очаква да се разпилеят над Тихия океан без да нанесат щети.
 


Предвижда се апаратът да падне в океана между Нова Зеландия и Чили. Пътя ѝ може да проследен на живо ТУК!
 


Китайската машина все още работи, но унищожаването ѝ е планирано преди повече от години. Траекторията ѝ се е снишила рязко от 180 на 120 мили над земната повърхност само за час.
 


Към момента тя пада към Земята под остър ъгъл, който се изменя от почти вертикалната позиция на 81 градуса до по-полегатите 35, отново само за час.
 


Унищожаването на „Тянгон 2“ е напълно умишлено и планирано, за разлика от предшественика му „Тянгон 1“, който се спусна неконтролируемо към Земята, след като Китайската космическа агенция изгуби връзка с него миналата година. На борда си той имаше отровни химикали. Той се разби на 1 април 2018 година в океана близо до бреговете на Таити.

Превод и редакция: БЛИЦ