Американски учени са стигнали до крайно притеснително заключение. Те са направили връзка между тежката болест Алцхаймер и недостатъчния сън, съобщава MedicalXpress.

Изводът им е, че колкото повече се лишаваме от сън, толкова повече се увеличава и броят на протеините тау в мозъците на гризачи и хора.

Какви противоракови храни трябва да включим в ежедневната ни диета?
 
При болестта на Алцхаймер протеини тау, съдържащи голямо количество фосфорна киселина, образуват неврофибриларни възли и престават да изпълняват функции, свързани със стабилизиране на вътреклетъчни структури. Смята се, че появата на неврофибриларни възли допринася за гибелта на неврони в мозъците на засегнати от болестта хора. 

Оказало се, че когато гризачи не спят нощем, се увеличава броят на протеините тау в гръбначно-мозъчната им течност (ликвора). Нарушаването на дневния отдих освен това предизвикало двукратно увеличаване на въпросните протеини през светлата част от денонощието.

С какви продукти да запълни липсата на йод?
 
Анализът на ликвор, извлечен от 8 души след нормален сън или безсънна нощ, показал, че съдържанието на протеини тау след безсъние се увеличило с 50%.
 
Специалистите заключили, че протеини тау се натрупват в мозъка през целия период на бодърстване, а сънят позволява да се избавим от излишното количество потенциално патогенни съединения. Лишаването от сън увеличава вероятността да се формират неврофибриларни възли.