Българската военна индустрия е в отлична кондиция, а огромният ни положителен баланс между износа и вноса 1,2 млрд. срещу 250 млн. вече не се крепи само върху производството на снаряди, съобщава "Марица". Това стана ясно по време на изложението "Хемус 2018", на което бяха показани десетки високотехнологични разработки на нашите компании в сектора. 


След умното торпедо, което презентира преди 2 години Военноморското училище във Варна, сега екипът се похвали с мини подводница. Тя е предвидена за мирно експлоатация, но с малка модификация може да се превърне и в управлявано с джойстик торпедо.

Разработката бе представена от доц. д-р Пейчо Калоянчев, ръководител на центъра по морски технологии към военното училище. 

„Това е подводен телеуправляем апарат, който може да се потопи до 150 метра дълбочина. Той е за наблюдение и мониторинг на морската среда. Има вертикални и хоризонтални тръстери. Може да обследва дъното - повреден газопровод или външната морска инфраструктура като кабели и нефтопроводи. С него може да се изследват и потънали кораби. Има си антена и се управлява с нея. Скоростта е от 2 до около 10 възела. Увеличи ли се скоростта, моментално се снижава радиусът на действие. Този дрон може да открие и подводни нарушители. Движи се с автономна електрическа система. Може да измине с лекота 50 километра под вода”, обясни доц. д-р Пейчо Калоянчев.