Учени от Масачузетския технологичен институт, Принстънските и Харвардските университети са определили безопасно ниво на аерозолни емисии в земната атмосфера, за да отразят слънчевата светлина и да намалят растежа на глобалното затопляне. Това пише Phys.org.

Просто казано, според учените слънчевото геоинженерство може да се използва като единствен ефективен метод за справяне с последиците от изменението на климата, без да се навреди на околната среда.

Изследователите разработиха модел на екстремни дъждове и тропически циклони, за да определят ефекта в различни райони на Земята. Определени са екстремните температури и валежи, наличието на сладка вода и интензивността на ураганите.

Оказва се, че забавянето на растежа на глобалните температури наполовина чрез съзнателно освобождаване на аерозоли допринася за охлаждането на планетата, локално облекчава промените във водоснабдяването и валежите, както и компенсира повече от 85% увеличение на природните бедствия. В същото време негативните последици от използването на геоинженерството ще бъдат отразени в по-малко от 0.5% от територията. Тези региони се характеризират с устойчивост на затопляне.

Според изследователите резултатите от експеримента опровергават гледната точка, че аерозолите могат само да влошат климатичната ситуация. За да се предотврати отрицателен ефект, е необходимо само правилно да се изчисли количеството на изхвърлените в атмосферата аерозоли.

Превод: БЛИЦ