Калифорнийски учени откриха на дъното на Тихия океан редом до Западното крайбрежие растяща система от разломи, пораждаща земетресения, съобщава изданието Science Alert. 

Учените четири дни са провеждали дълбоководни изследвания с помощта на 19-километровата мрежа от кабели MARS, предназначена за регистрирането на дълбоководни земетресения. 

Изследователското оборудване е било монтирано по време на провеждането на техническо обслужване на кабели. На оптичните кабели е била закрепена специална апаратура, произвеждаща светлинни проблясъци. 

В случай на възникване на подземни трусове светлината започва да се разсейва и, отразявайки се, по кабела да се предава на приемно устройство.

Изследователите са открили между разломите Сан Грегорио и Сан Андреас неизвестна система от разломи, която не е чак толкова голяма като първите две. Заедно с това в северната част на Калифорния вече са регистрирани подземни трусове с магнитуд 3,5.

Разработената от учените технология може да се използва за търсене и изследване на опасни зони на дъното на океана, а също и за предупреждение за образуване на вълни цунами. 

Стойността на дадената система е около 13.5 милиона долара. Въпреки това, че оборудването е доста скъпо, то може да помогне на учените да открояват потенциално опасни райони и в бъдеще да се предотвратяват катастрофалните последствия.