Учени от Европейската космическа агенция изнесоха доклад, според който магнитното поле на Земята, което ни предпазва от космическата радиация и заредени частици от слънцето, в последно време отслабва. 

Голям регион с намалена магнитна интензивност е наблюдаван между Африка и Южна Америка. Той е наречен Южноатлантическа аномалия и е формирал център с минимална интензивност само за пет години, уточнява в. Монитор

Изследователите спекулират, че отслабването е знак, че Земята се насочва към обръщане на полюсите. Последният път това се е случило преди 780 000 години.

Аномалията предизвиква проблеми за спътниците и други космически обекти, когато прелитат през района, тъй като много от тях получават технически неизправности.

Откритието е направено от екип от Европейската космическа агенция (ЕКА), който е извадил данните от група спътници. Сателитите са специално проектирани да идентифицират и измерват различните магнитни сигнали, които изграждат магнитното поле на Земята и позволяват на експертите да открият области с отслабено магнитно поле.

Юрген Мацка от германския Изследователски център за науки за Земята заявява: „Новият източен минимум в Южноатлантическата аномалия се появи през последното десетилетие и в последните години се развива енергично. Сега предизвикателството пред нас е да разберем процесите в земното ядро, които провокират тези промени”.

Отслабеното магнитно поле отдавна е в полезрението на експертите, те знаят, че то е загубило 9% от интензивността си през последните 200 години. 

След анализ на данните, събрани от сателитите, е установено, че между 1970 г. и 2020 г. силата на магнитното поле във въпросния регион е намаляла от около 24 000 нанотесли до 22 000. Все пак онова, което е по-озадачаващо е фактът, че аномалията е нараснала и се е придвижила на запад със скорост от около 19 км/ч.

Освен това екипът е открил, че само през последните пет години центърът с минимална интензивност се е формирал югозападно от Африка, предполагайки, че Южноатлантическата аномалия може да се раздели на две отделни клетки.

Промяната не се случва за една нощ. Това е бавен процес, който се развива в продължение на няколкостотин години. И когато това с случи, множество северни и южни магнитни полюси изскачат по цялата земя.