Името на Йозеф Менгеле - зловещия “ангел на смъртта” от нацистките концлагери по време на Втората световна война - ще остане завинаги в черните страници на историята със садистичните експерименти, които докторът прави с живи хора, включително деца.


Той опитва да променя цвета на роговицата, оперира без упойка, успява да създаде сиамски близнаци, аутопсира живи новородени, изучава влиянието на кислородния глад, на токовите удари и екстремално високите и ниските температури. И всичко това върху десетки хиляди живи хора...

Военнопрестъпникът не получава наказание - след края на войната той успява да избяга в Аржентина, после в Уругвай и Бразилия. Доживява чак до 1979 г., когато получава инфаркт, плувайки в морето, и се удавя. Погребан е под фалшиво име, но през 1985 г. гробът му е отворен и той е идентифициран. Което едва ли е утеха за роднините на жертвите...

“Отряд 731”

Д-р Менгеле не е единственият, който прави експерименти с хора по време на Втората световна война. Печално известен е така нареченият “Отряд 731”, оглавен от доктора по микробиология Сиро Исии. Това е специален отряд на Императорската армия на Япония, който извършва чудовищни злодеяния в името на науката, използвайки военнопленници и отвлечени хора като “опитни мишки”.

Целта на експериментите е да се създаде биологично оръжие и още по-странното е, че тя се подкрепя от японските университети и медицински училища. Те съдействат, като предоставят на лекарите и изследователския персонал всичко необходимо за осъществяването на опитите.

В по-голямата си част експериментите се състоят от заразяване на жертвите с холера, чума, антракс (синя пъпка) и други патогенни микроорганизми. Членовете на “Отряд 731” правят вивисекции, вадене на органи, кастрации и аборти без анестезия.

Те установяват колко може да издържи човек жив под влияние на различни фактори - измръзване, лишаване от храна и вода, рентгеново облъчване, в камера с високо налягане. За експериментите се използват и деца, родени от попаднали в плен жени. Изучава се например как се предава сифилисът от майка на дете.

Нито една от жертвите не оцелява след разформироването на отряда през 1945 г., а някои от участниците вместо възмездие получават безопасен път към Америка срещу споделяне на резултатите от опитите.

Сифилисът в Тъскиджи

Това малко градче в щата Алабама е печално известно с изследване стадиите на сифилиса, което се извършва върху хора от бедни чернокожи семейства. От 1932-ра до 1972 г. в проекта участват 600 души - 399 с латентен сифилис и 201 здрави, в качеството им на контролна група.

Под наблюдението на лекари от Службата за обществено здравеопазване на САЩ на всички тях е давано само плацебо като аспирин и витамини, вместо да бъдат лекувани с пеницилин, каквато е била терапията на сифилис по онова време. Целта е да се разбере влиянието на болестта при разпространението є в човешкия организъм.

Заради неетичните действия на учените 28 от участниците умират от сифилис, 100 - от свързани със заболяването усложнения, а над 40 мъже заразяват жените си, които на свой ред предават сифилиса на децата си при раждането.

Двуглавото куче на Владимир Демихов

Съветският биолог Владимир Демихов, който се смята за един от пионерите на трансплантологията, още през 40-те години на миналия век експериментира с присаждане на жизненоважни органи на животни. Той започва от сърце и бял дроб (1946 г.) и продължава с черен дроб (1948 г.), стигайки до най-трудното - цяла глава.

През 1954 г. ученият успешно трансплантира глава, рамене и предни лапи на кученце върху шията на възрастна овчарка. След операцията и двете глави са активни, ядат и пият, но след няколко дни двуглавото куче умира. Демихов повтаря този експеримент 20 пъти, но най-голямото му постижение е животното да живее един месец.

Цялата научна дейност на биолога е подготовка за присаждането на човешки органи. Всъщност той е уважаван учен, получил признание първо в чужбина, а после в родината си. Кристиан Барнард, направил първата трансплантация на сърце от човек на човек през 1967 г., два пъти посещава лабораторията на Демихов в Москва - през 1960-а и 1963 г. Той цял живот смята руснака за свой учител.

Кървавата графиня

Една от най-злите и жестоки жени в историята - Ержебет Батори (1560-1614), наречена “кървавата графиня-вампир”, според слуховете се е къпала в кръв от млади девойки, за да съхрани своята младост и красота. Смята се, че тя е убила в замъка си Чахтице над 600 млади момичета. От съвременна гледна точка това е клиничен случай на садист.

Братът на Елизабет, Стефан, принц на Трансилвания, също бил известен с жестокостта си, особено към жени и деца. Затова се предполага, че умствените разстройства при него и сестра му са генетично унаследени.

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли, изучаващи процесите на стареенето, не стигат толкова далече и използват мишки като подмладяващи донори. Когато включват кръвообращението на стара мишка към това на млад екземпляр, у “старицата” настъпват положителни изменения в мускулите и мозъка. А какво се случва, ако вместо миша, се вземе човешка кръв за подмладяване? И такъв експеримент е правен от компанията Alkahest.

Два пъти седмично на стари мишки е инжектирана кръвна плазма от 18-годишни хора. След процедурите, продължили три седмици, у животните се подобрява паметта, те стават по-активни физически и по-любопитни в сравнение със събратята им от контролната група, които не са получавали инжекции. Въпреки че не е етично да започнем да просим кръв за подмладяване от децата си, учените възнамеряват да започнат клинични изпитания само с хора.