Екип от изследователи са направили интересно откритие, свързано със злополучния Титаник, известният океански кораб, потънал през 1912 г. Сред останките от кораба, потънал край бреговете на Северна Америка, те се натъкнаха на златна огърлица, която остана незабелязана повече от век. Решени да намерят семейството на първия собственик на огърлицата, изследователите използват силата на изкуствения интелект (AI)". 

Неотдавнашният пробив стана възможен благодарение на усилията на Magellan, базирана в Обединеното кралство компания за дълбоководни карти, пише IFLScience, цитирани от glasnews.bg.

Компанията наскоро представи колекция от цифрови изображения, показващи безпрецедентно ниво на детайлност на останките на Титаник.

Впоследствие Magellan съобщи, че техните изображения с невероятно висока разделителна способност са разкрили златна огърлица, направена от зъб на мегалодон, огромен, изчезнал вид акула. Феновете на филма "Титаник" от 1997 г. могат да направят паралел между тази невероятна находка и измислената история на легендарното колие "Сърцето на океана".

Възможно е тази новооткрита украса да е символ на разменената нежност между влюбените.

Ричард Паркинсън, главен изпълнителен директор на Magellan, изрази страхопочитанието си и възхищението си от находката, наричайки я "удивителна, красива и спираща дъха". Паркинсън обясни, че Титаник се състои от две части и между носа и кърмата има огромно поле от отломки, покриващо площ от три квадратни мили. Чрез внимателно картографиране екипът успешно идентифицира тези сложни характеристики.

Този амбициозен проект събра огромно количество данни, общо 16 терабайта, които внимателно документираха мястото на катастрофата. Изчерпателният набор от данни се състои от над 715 000 изображения и обширни 4k видеозаписи.

Постигането на тази цел изискваше пътуване до мястото на катастрофата, разположено на около 700 километра от източното крайбрежие на Канада, и използване на дистанционно управлявани подводни превозни средства за заснемане на подробни изображения на морското дъно. Тези работи са извършени на зашеметяваща дълбочина от приблизително 3800 метра под повърхността на водата.

Титаник е известният океански кораб, който за съжаление потъна на 15 април 1912 г. след сблъсък с айсберг по време на първото си пътуване от Саутхемптън, Англия до Ню Йорк. Трагедията отне живота на най-малко 1500 пътници, а останките от кораба се утаиха на морското дъно, на дълбочина около 4000 метра под морското равнище, на около 740 километра от Нюфаундленд, Канада.

Последното място за почивка на Титаник остава неуловимо до септември 1985 г. - 73 години след трагичната му смърт - когато в крайна сметка е намерено.

 

Съгласно действащите правила за опазване на потъналия кораб и околните райони, на обществеността е строго забранено да изземва всякакви артефакти от това място. 

Въпреки това ограничение, екипът на Magellan е нетърпелив да събере намерената огърлица с нейното законно семейство. Използвайки силата на изкуствения интелект, те се стремят да открият и да се свържат с роднините на 2200 пътници, които са били на борда на кораба по време на съдбовното му пътуване.

Тяхната задача е да идентифицират лицето, което някога е носило огърлицата, като внимателно проучат кадри от пътници, качващи се на кораба, използвайки технология за лицево разпознаване, за да открият наличието на огърлицата и в крайна сметка да идентифицират нейния собственик.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук