Алкохолът неизменно съпътства нашия живот. Ние го консумираме за забавление, за да отпразнуваме приятни поводи, за утоляване на жаждата. Всъщност, в малки количества, той намаля риска от деменция. Ценителите на спиртните напитки, смятат, че малко количество концентрат всъщност е много полезно за здравето и особено за сърдечно-съдови заболявания и много видове рак.


Обобщението е, че алкохолът изглежда вреден в големи количества, но потенциално полезен при малки дози.

Изследователите проследяват CSF (течността в гръбначния мозък). Те установяват, че веднага след еднократна ниска доза алкохол, потокът на CSF се увеличива с 40%.

Средните и високите дози, напротив, намаляват потока на CSF с около 30%. Намаляването може да се появи, защото по-високите нива на алкохол временно понижават количеството кръв, което сърцето изпомпва, а притокът на кръв помага за задвижването на CSF.

Тези мозъчни процеси могат да обяснят защо алкохолът в малки количества, изглежда предпазва от деменция и подобрява самоцелването на мозъка.

Освен всичко, казано до тук, малкото количество алкохол, съчетан с вкусна храна, повишават нивата на серотонина, което ни кара да се чувстваме щастливи.