Археолози от Националния институт по антропология и история на Мексико стигнаха до заключението, че пирамидите, построени от коренното население на Мезоамерика, включително маите и ацтеките, имитирали природни обекти като планини и могили.

Научният труд, разкриващ тайната на древните структури, се появи на уебсайта на научната организация, пишат световни медии. 

Според археолога Педро Санчес, един от авторите на работата, посветена на тайната на произхода на мексиканските пирамиди, тези структури имат геометрична форма, която най-често се среща в природата. Например силуетите на планини и вулкани, както и утаените отлагания са подобни на формата на пирамидите.

В допълнение, тази форма е подходяща за изграждането на високи монументални конструкции.

Учените смятат, че пирамидите също са имали свещено и митично значение. Те били центъра, около който са построени градовете и това било отражение на светогледа на предколумбовите народи.

Мезоамериканските пирамиди обикновено имат стъпаловидна структура, а на върха им често се е намирал храм. Те са построени от ацтеките, маите и други местни американски култури.

Превод: БЛИЦ