Червеното вино е най-консумираният вид, като го следват бялото и на трето място розето. Цветът на червеното вино варира от интензивно виолетово до бледочервено, типично за младите вина, и кафяво за по-стари.

Червеният цвят се получава от антоцианиновите пигменти (наричани още антоцианини), които се намират в кожата на гроздето. Голяма част от процеса на производство на червено вино включва извличането на цветни и ароматични компоненти от гроздовата люспа. Има множество червени вина, но foodpanda подбра с какви храни да консумираме най-популярните.
  • Каберне Совиньон
Агне с канела, копър и цитрусови плодове
Филе от говеждо с цвекло и хрян
  •  Сира
Съчетава се със селски манджи и дивеч
  • Малбек
Пържола на скара
Печено прасе
  • Мерло
Печена пуйка с червени боровинки
Печено пиле със сладки моркови