Изминаха 8 години от появата на HTC Dream – първия смартфон работещ с операционната система на Google, Android, пише digital.bg. Кой би могъл да си представи, че времето ще отлети толкова бързо?
Времето обаче неусетно отмина и днес нещата са много променени. Смартфоните ни работят с по-мощни процесори, имат по-добри камери и правят всичко много по-съвършено и бързо. Бъдещето на смартфоните обаче ще се промени още по-драстично, защото вече ставаме свидетели на появата на много обещаващи технологии, като виртуалната реалност.
 

Как ще изглеждат смартфоните през 2050 г.? Нека помечтаем с Android Pit и се опитаме да си представим тези мултифункционални джаджи от бъдещето.

Смартфоните, каквито ги познаваме днес, вече няма да съществуват
Ще се съгласите, че съвременните смартфони се нуждаят от революционна технологична промяна. Днес всички производители ни предлагат устройства, които повече или по-малко са едни и същи. С други думи, ние сме в задънена улица.
 
Много производители имат подадени патенти за сгъваеми екрани, но системата, която може би е най-интересна и практична е тази на Lenovo. Компанията работи по устройство, което можете да се използва като мобилен телефон и да се увива около китката, за да се превърне в смартчасовник.

Изкуственият интелект е в основата на всичко
Няма никакво съмнение, че изкуствения интелект ще играе роля в нашето ежедневие и в управлението на нашите устройства, които използваме в ежедневните си. Google вече са се насочили към тази гледна точка с Assistant. В бъдеще тези функции, може би ще бъдат в състояние да задоволяват любопитството ни и може би дори да отговарят на вашите нужди: поръчване на храна, закупуване на самолетни билети и така нататък.
 
Телефоните вероятно винаги ще имат различни интерфейси в зависимост от производителя, но най-вероятно ще има и различни видове изкуствен интелект. Разбира се, това ще е „лесно” за Google, тъй като компанията има потенциално най-използваната търсачка в света, но конкуренцията вероятно ще има по-големи трудности в тази област.

Смартфони с опростен контрол
Може би вече сте чували за навлизането на интерфейсите от типа „мозък – компютър” (brain-computer interface (BCI)) – иновативен технологичен сегмент, който включва различни решения за управление на компютри и други машини направо с мисълта ни. Е, може би в дългосрочен план,  ще бъде възможно да контролираме нашите смартфони чрез мисълта си.
 
Контролирането на вашия смартфон с мозъка ви ще бъде невероятно практично, но и доста опасно. От една страна, ние всъщност не знаем последиците върху нашето здраве от тези сигнали, въпреки че на пазара има тенденция да се популяризират подобни устройства (безжичните слушалки, и т.н.). От друга страна, хакването на мозъка ни ще стане новата информационна заплаха. Използвайки тези интерфейси, които вече навлизат във видеоигрите и в медицината, хакерите ще могат да четат нашата най-съкровена информация – мислите ни.

Какво ще ни донесе бъдещето?
Едва ли всички промени, които ни донесе бъдещето ще са добри. Но човечеството постоянно се е стремяло да улесни живота си и така ще бъде и за напред, но дали последствията ще си заслужават е трудно все още да се прецени.