Последната революция в танкостроенето може би трябваше да се счита съветският танк Т-34, но с идването на Т-14 „Армата” всичко се измени: новата руска разработка завари Запада изненадан, а от страна на военните експерти на НАТО вече звучат призиви да се ускори работата над перспективните образци верижна техника, пише немското списание Stern в сърцераздирателната публикация „Internes Papier: Warum sich die Briten vor Putins Superpanzer fürchten”.
„Западът остана далеч назад. Как можа да се случи?” – задава въпрос авторът. Отговорът е лесен: страните от НАТО забравиха за класическите танкови сражения, където тежките машини се сблъскваха с добре защитен противник. Привичката да се бие от всички оръдия по уязвимата пехота сведе до нула превъзходството на западната бронирана техника, е убеден авторът. „Армата” на свой ред показа, че руските инженери избегнали този капан.
 
„Във всеки ред се усеща страх” – така окачествява Stern документ на британското министерство на отбраната, публикуван по-рано от The Telegraph. Но това осезаемо безпокойство е напълно оправдано: „Т-14 просто е неудържим” – счита авторът. Не само танкът обаче предизвиква загриженост у страните-членки на НАТО. Бойната верижна платформа „Армата” притежава универсален характер и вече се използва в пет образци руска перспективна бронирана техника. По такъв начин, „бойните машини на базата на тази платформа ще имат същите предимства като новия руски танк” – се казва в публикацията.
 
„Необитаемият” купол и универсалната композитна броня, малката бойна маса и високата скорост, компактността и модерното радиоелектронно оборудване правят руския танк страшен съперник за бойните машини на НАТО. Освен това изданието обръща внимание на неотдавнашните съобщения за бойния дрон, който ще съпровожда Т-14 на бойното поле, което прави „Армата” уникална „интерактивна” бойна платформа.
 
Превод и редакция: БЛИЦ